700 Filistinli evinden edilecek

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Silvan Mahallesi hakkında verdiği karardan, ABD'nin BM'nin Golan Tepesi hakkındaki kararına "hayır" oyu vermesine, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

0. 700 Filistinli evinden edilecek
İsrail Yüksek Mahkemesi, işgal altındaki DoğuKudüs'ün Silvan Mahallesi'nde 700 Filistinlinin yaşadığı yaklaşık 70 evin inşa edildiği arazi, Yemenli Yahudilere ait olduğu iddiasıyla, buradaki evlerin boşaltılması yönündeki kararı onayladı.
0. İngiliz akademisyene, BAE'de müebbet hapis
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) mahkemesi, doktora çalışması için ülkeye gelen İngiliz akademisyen Matthew Hedges’i (31) casusluk suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkûm etti. Durham Üniversitesi burslusu olarak 5 Mayıs’ta Dubai’ye gelen Hedges, o tarihte havaalanında gözaltına alınmış ve yargılanmasına başlanmıştı. Mahkemenin kararında Hedges’in İngiliz hükümeti hesabına casusluk için ülkeye ayak bastığı kaydedildi. Durham Üniversitesi, “Öğrencimizin casusluk yaptığına dair hiçbir inandırıcı kanıt yok” açıklamasında bulundu.
0. Mevlit törenine intihar saldırısı
Afganistan'ın başkenti Kabil'de Mevlit Kandili töreninde düzenlenen intihar saldırısında 50 kişi yaşamını yitirdi, 85 kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Vahid Mecruh yaptığı açıklamada, Kabil Havalimanı yolu güzergâhındaki Oranus Düğün Salonu'nda Mevlit Kandili töreni esnasında gerçekleştirilen intihar saldırısında 50 kişinin öldüğünü, 85 kişinin yaralandığını söyledi. Mecruh, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirtti.
0. Deyrizor'da sivil halka mezhep baskısı
Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, Irak sınırındaki Deyrizor ilinde yoğunlukla Sünnilerin yaşadığı ilçelerde zorla Şiileştirme çalışması yürütüyor. Beşşar Esed rejimi, İran destekli yabancı terörist grupların isteği üzerine Deyrizor'daki camilerde ezanların Şii usullerine göre okunması kararı aldı. Uygulamaya geçen hafta başlayan rejim güçleri ve destekçileri, ezanı Şii usulüne göre okumayı kabul etmeyen en az 20 imamın görevine son verdi. Taleplere direnen çok sayıda imam tehdit edilerek alıkonuldu.
0. Muhalif Sudanlı lider Mehdî'ye af çıktı
Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, kendi isteğiyle sürgüne giden muhalif lider Sâdık el Mehdî'yi resmi kararnameyle affederek hakkındaki suçlamaları düşürdü. Sudan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cuma Beşara, yaptığı açıklamada, Mehdî ve beraberindeki muhaliflere yönelik suçlamaların affedildiğini, sorunların diyalog yoluyla çözüleceğini duyurdu. Geçtiğimiz nisan ayında ülkeyi terk eden Mehdî'nin, af kararının ardından ülkeye döndüğü kaydedildi.
0. ABD: Taliban kaybetmiyor
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Kanada’da düzenlenen Halifax Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Taliban'ın "kaybetmediğini" ve Afganistan'daki savaşı sona erdirmek için "askeri bir çözüm" olmadığını söyledi. Taliban ile ilgili açıklamalarda bulunan Dunford, "Şu an için kaybetmiyorlar. Bence bunu söylemek adil olur." dedi.
0. Körfez krizinde diyalogla çözüm umudu
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in Katar’a yönelik olarak başlattığı ablukanın sona ermesi konusunda, somut bir ilerleme umudu doğdu. Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Carullah, yaptığı açıklamada, önümüzdeki ay Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına Katar dâhil bütün üye ülkelerin katılacağını açıkladı. Carullah, “Temsil düzeyinin yüksek olacağı konusunda iyimserim” dedi.
0. "Biz evlenmiştik" dedi, fotoğrafları paylaştı
Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluk binasında 2 Ekim günü öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı gündemdeki yerini korurken, Mısırlı bir kadın, ölümünden kısa bir süre önce Kaşıkçı ile ABD’de evlendikleri iddiasıyla ortaya çıktı. Güvenlik kaygısıyla ismini yalnızca “H. Atr” şeklinde veren kadın, ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post’a konuştu.
0. Karadaği İsrail'in Körfez çıkarmasını yorumladı
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, İsrail'in Körfez ülkelerindeki faaliyetlerinin, "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan ABD planının bir parçası olduğunu söyledi. Körfez bölgesinde yaşanan gelişmelerin bazı Arap ülkelerinin onayı ve desteğiyle Yüzyılın Anlaşması'nın yansımaları olduğunu belirten Karadaği, "Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin, Kudüs'ü işgal eden siyonist işgalci devlete karşı tutumu net." dedi.
0. ABD Golan kararına "hayır" dedi
İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalini kınayan ''İşgal Altındaki Golan'' karar tasarısı BM Genel Kurulunun 3. komitesinde oylandı. Karar, 150 ülkenin desteği ile kabul edildi. 2 ülke karara karşı çıkarken, 14 ülke çekimser kaldı. ABD ise önceki senelerde yapılan oylamalarda çekimser kalırken, bu kez karşı çıktı ve İsrail ile birlikte ''hayır'' oyu kullandı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yaptığı açıklamada, BM kararının ''artık anlamsız ve İsrail'e karşı ön yargılı'' olduğunu ifade etti.