5 bin takipçi, potansiyel tehlike

HABER MASASI
Abone Ol

Mısır Parlamentosu’nda kabul edilen basın kanununa göre, sosyal medyada beş bin ve üstü takipçiye sahip herkes, “basın mensubu” statüsünde değerlendirilerek, yaptıkları paylaşımlar polisin soruşturma ve kovuşturmasına konu olabilecek. Söz konusu kanundaki bu maddenin, çok takipçiye sahip hesapların kamuoyunu etkileme ve kaos oluşturabilme potansiyeli nedeniyle gündem getirildiği belirtildi.

Abdulfettah Sisi yönetimi, temel insan haklarını ve özgürlükleri kısıtlamakla eleştiriliyor.

Parlamentonun kabul ettiği ve onay için Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye gönderdiği kanun ayrıca, gerekli görülen bütün basın-yayın organlarının hükümet tarafından kapatılabilmesini, kaos meydana getirecek kavramların kullanıldığı sitelerin yasaklanabilmesini, basın-yayınla ilgili kuruluşlarda hükümetin direkt kontrolünün artırılmasını da mümkün kılıyor.

Mısır'da çok sayıda gazeteci, akademisyen ve entelektüel, darbe karşıtlığı sebebiyle ceza evinde.

Sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük tepkiyle karşılanan kanunla ilgili olarak, Sisi yönetiminin keyfi uygulamalara imza atabileceği kaygısı dile getiriliyor. “Milli menfaatlere zararlı içerik” ibaresinin net bir tanımının yapılmayışı, hükumete oldukça geniş bir manevra alanı kazandırıyor. Sisi yönetimiyle ilgili ne ufak bir eleştirinin dahi hapis cezasıyla karşılık bulduğu Mısır’da, yeni basın kanununun keyfilikleri artırmasından endişe ediliyor.

Hâlâ hapiste olan Muhammed Mursi, özgür biçimde seçilen ilk cumhurbaşkanıydı.

Ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz 2013 tarihli askeri darbenin ardından çok sayıda gazeteci, düşünür, aktivist, akademisyen ve yazar hapse atıldı. Kalabalık cezaevlerindeki sağlıksız ortam nedeniyle hayatını kaybedenlerin de olduğu Mısır’da, Sisi yönetimi insan hakları ve özgürlükler noktasında büyük eleştiri alıyor.