27 fotoğrafla savaş bölgesinde çocuk olmak

FİRDEVS ÇAĞLAR
Abone Ol

Dünyada yaklaşık olarak 420 milyon çocuğun savaş hattında yaşadığı düşünülüyor. 2017 yılında ise 262 milyon çocuğun okula gidemediği tahmin ediliyor.

Savaştan en fazla etkilenen bölgeler, Afrika kıtası ve Suriye, Yemen ve Irak'ın içinde yer aldığı Orta Doğu ülkeleri...

Suriyeli bir çocuk, 10 Eylül 2019'da Suriye'nin kuzeybatısındaki El-Dana kasabası yakınlarındaki bir kampta okula dönüştürülen bir UNICEF çadırında tahtada yazı yazıyor.

Dünya üzerindeki çatışmalar yüzünden milyonlarca çocuk eğitim imkânlarından mahrum kalıyor.

“Çocukları Kurtarın” isimli STK, 2019 yılı rakamlarına göre, beş çocuktan birinin çatışma bölgesinde yaşadığını aktardı. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, 420 milyon çocuğun savaş bölgelerinde yaşadığını bildirdi. 2017 yılında ise Birleşmiş Milletler, 262 milyon çocuğun çatışmalar nedeniyle okula gidemediğini açıkladı.

Yemen, Suriye ve Irak gibi savaşın parçaladığı ülkelerde, ağaçların altı, bombalanan okulların enkazı, ve özel otobüsler her neresi uygunsa sınıfa dönüştürüldü.

Duvarlar moloza dönüşmüş, tavandaki delikten güneş ışığı geliyor dahi olsa dersler devam ediyor.

Aşağıdaki fotoğraflar savaş bölgesinde okula gitmenin nasıl bir şey olduğunu gözler önüne seriyor.

Her savaş aynı zamanda çocuklara karşı açılmış bir savaştır.

“Çocukları Kurtarın” kuruluşuna göre, 420 milyon çocuk savaş bölgelerinde yaşıyor.

2018 Ekim’de çekilen bu fotoğrafta muhaliflerin elinde bulunan İdlib’de ilkokul öğrencileri hasarlı binaların bulunduğu yoldan geçerek okula gidiyor.

Suriye’de okul sabahları; rastgele bir taksiye binen öğrencilerin yüzleri cama yapışır vaziyette, çantaları bagajın üstünde olduğu yolculukla başlar.

Suriyeli öğrenciler, kuzeydoğudaki etnik çeşitliliği fazla olan Haseki şehrinin merkezindeki rejim güçlerinin kontrolündeki okullarda ders alması için Suriye hükumetinin denetiminde bir güvenlik bölgesinin yakınında rastgele bir taksiye binerek okula gidiyor. Kuzeydoğu Suriye’de çoğu Kürt makamlarınca kontrol altında tutulan pek çok ebeveyn, gidip gelmek meşakkatli olmasına rağmen çocuklarını aşırı kalabalık devlet okullarına göndermeyi tercih ediyor.

Halihazırda, Yemen’de 2 milyon çocuk okula gitmiyor. Yemen’deki çocuklar için koşullar olması gerekenden bir hayli uzak. Fotoğraftaki çocuk 2015 yılında savaş patlak verdiğinde bütçesi kesilen okula yeni bir fon sağlanmasıyla elindeki keçisiyle yeniden okula gidiyor.

16 Eylül 2019'da yeni eğitim öğretim yılının başlangıcında, Yemen’de bir öğrenci El-Kashar’a bağlı Yemenli köyünde üstü açık sınıfta eğitim almak üzere elinde keçisiyle henüz bitmemiş okuluna gidiyor.

Öğrenciler sabah zili ile derse başlıyor. Suriye sınırı yakınlarındaki Al-Zatara mülteci kampında öğretmen, çocuklara derslerin başlamak üzere olduğunu hatırlatmak üzere zil çalıyor.

Suriyeli mültecilere eğitim veren UNICEF’e bağlı okulda bir öğretmen, Suriye sınırına yakın Mafrak'taki El-Zaatari kampında ders zilini çalıyor.

Savaş bölgelerinde okullar başladıktan sonra, ancak bazı çocuklar okul sıralarına oturacak kadar şanslı. 2019 yılının başlarında Suriye'nin İdlib kentinde öğrenciler karanlıkta ders görüyorlar.

Suriyeli çocuklar, İdlib’de hasarlı Al Kefir okulunda sınıflarında ders görüyor. Suriye rejiminin 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği saldırıların yol açtığı yıkıma rağmen 200'den fazla öğrenci okula devam ediyor.

Delik deşik olmuş duvarlara rağmen çocuklar sınıf kurallarını uyarak ders katılıyor ve söz alırken ellerini kaldırıyorlar.

En azından beyaz tahtanın onlar için kalan kısmını kullanabiliyorlar

15 Ekim 2018’de çekilen bu fotoğrafta, Suriyeli bir öğrenci, Türkiye sınırındaki Tur Laha'da bulunan bir okulda hasar görmüş tahtada soru çözüyor.

Yerel halktan yaklaşık 200 yerinden edilmiş öğrencinin yaşadığı ücra bir yerde bulunan, bu fakir okul, bir dağın tepesinde yer alıyor. Ayrıca okul, kış mevsiminin zorlu koşulları altında eğitim vermek için gerekli altyapıya da sahip değil.

2019’un ilk gününde, Yemen'e bağlı Taiz’de 2018’de büyük hasar gören binada sırtları molozlara dönük ders işleyen bir sınıf.

Yemenli çocuklar, yeni akademik yılın ilk gününde, öğretmenlerini, hava saldırılarında ağır hasar gören bir sınıfta dinliyorlar.

“Çocukları Kurtarın” kuruluşuna göre, Orta Doğu'daki beş çocuktan ikisi çatışma sahalarının 50 km uzağında yaşıyor.

Suriye’de çocuklar yangın tatbikatı yapmak yerine hava saldırılarından korunmak için hazırlık yapıyorlar. Sıralarının altın giren çocuklar başlarını nasıl koruyacaklarını öğreniyor.

Şam’ın kuzeydoğusunda bulunan Harasta’da sivil savunma farkındalığı kazandırılması için düzenlenen kampanya kapsamında Beyaz Baretliler olarak da bilinen Suriye sivil savunma ekiplerinden bir görevli, hava saldırısıyla karşı karşıya kalmaları durumunda öğrencilere, kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretiyor.

Irak'ın Musul kentinde, farklı türdeki kara mayınlarını tanımaları için ilkokul öğrencilerine eğitim veriliyor.

Musul'un doğusundaki ilkokuldaki bu çocuklar, birbirinden farklı mayınları nasıl ayırt edeceklerini öğreniyor.

Musul'daki birçok bölge, çocukların güvenliği için ciddi tehdit oluşturan patlamamış mayınlarla kaplanmış durumda. Çocukları bilinçlendirmek için verilen bu dersler, bir nebze de olsa kendilerini güvende tutmalarını sağlıyor.

Duvar’da görülen büyük delikler Irak’ta sık karşılaşılan manzaralardan biri. Sınıfta ders gören öğrenciler delikten görülebiliyor.

Irak'ın Felluce kentindeki bir kız okulu.

Öğle yemeği vakti hala dışarıda oynayan çocuklar. Çocuk merdiveni veya kum havuzu yerine kısmen harap olmuş duvarlar ve bina enkazı çocukların oyun alanı olmuş.

4 Şubat 2019'da çekilen bu fotoğrafta çocuklar, Suriye'nin İdlib kentine bağlı Kufayr köyünde, çatışmalara sırasında kısmen tahrip olmuş bir okulun bahçesinde oynuyorlar.

Şam’da çekilen bu fotoğrafta diğer Suriyeli çocuklar, hasar gören okullarının kalıntıları arasında sallanırken görülüyor.

Şam’a bağlı Doğu Guta’da saldırılarda zarar gören okullarının bahçesindeki oyun parkında sallanan Suriyeli çocuklar.

Savaş bölgelerinde pek çok çocuk okullarından geriye kalan yıkıntılarda öğrenim görme şansına bile sahip değil. UNICEF'e göre, bölgedeki çatışmalardan dolayı her beş okuldan biri kullanılamıyor. Çadırlar genellikle okul olarak kullanılmak zorunda.

Suriyeli çocuklar, 1 Aralık 2018'de İdlib ilinin kuzey kırsalındaki Sarmada kasabası yakınlarında mülteciler için hazırlanan bir kampta, sınıf olarak kullanılan bir çadırda ders görüyor.

Suriye'nin İdlib ve Hama kentlerinde eskiden otobüs olan gezici okullar, yerlerinden edilmiş çocuklara ders vermek için sınıf olarak kullanılıyor.

Suriyeli öğretmenler, 22 Eylül 2019'da fotoğrafta görülen seyyar okulları, İdlib ve Hama kırsalındaki mülteci çocuklara eğitim vermek için yeniden düzenlediler. Proje, Suriye’deki iç savaş sonucu okullarını bırakmak zorunda kalan 5-12 yaşları arasındaki yaklaşık 1.000 çocuğa eğitim vermeyi hedefliyor.

Proje, 2011'de iç savaş başladığından beri okula gidemeyen 5-12 yaşları arasındaki yaklaşık 1000 çocuğa eğitim veriyor.

15 Eylül 2019'da çekilen bu fotoğrafta yerinden edilmiş çocuklar, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hazano köyünde sınıfa dönüştürülen bir otobüsün dışında sıralarını bekliyor.

Okul olarak kullanılan otobüsün içi rengarenk. Çocuklara; Arapça, İngilizce, matematik, resim dersi veriliyor. Çocuklar aynı zamanda şarkı söylemeyi de öğreniyor.

22 Eylül 2019, Suriye, Hazano: Suriyeli bir öğretmen, sınıfa dönüştürülen otobüsün içinde öğrencilerle interaktif bir oyun oynuyor.

Yerinden edilen diğer Suriyeli çocuklar, İdlib'deki bir zeytinlikte ders görüyorlar.

18 Eylül 2019'da Suriyeli çocuklar, İdlib kentine bağlı Killi köyünde açık havada, zeytin ağaçlarının altında ders dinliyorlar.

Yemen’de nerede bir imkan varsa orada sınıf ortamı sağlanabilir anlayışı hakim. Hacca ilinde bir ağaç gölgesinin altında ders gören çocuklar.

28 Ekim 2018’de çekilen bu fotoğrafta yerlerinden edilmiş öğrenciler, Yemen’in kuzeybatısındaki Hacca ilindeki Abs bölgesinin kuzeyindeki bir ağacın altında açık alanda ders işliyorlar.

Aynı alanda, öğrencilerden bazıları, en azından onları koruyacak duvarları olan derme çatma sınıfta ders dinliyorlar.

Çatışmalar sebebiyle yerinden edilmiş öğrenciler, Yemen’in kuzeybatısındaki Hacca ilinde, ağaç parçalarından inşa edilen derme çatma okullarında ders görüyorlar.

Fakat okulun bir çatısı yok…

Farklı yaştaki öğrenciler koşa koşa derme çatma okullarına gidiyor.

Böyle kurak bir iklimde sınıf içinde gölge düşen bir yer bulmak olmazsa olmazdır. Eylül ayında, Yemen'in bu bölgesinde sıcaklık 26 derecenin üstünde seyrediyor.

Yemenli bir öğretmen, 16 Eylül 2019'da eğitim öğretim yılının başlangıcında Taiz vilayetine bağlı bir köyde henüz inşaatı bitmemiş okulda üstü açık sınıflarda ders anlatıyor.

Afganistan’ın Nengrehar vilayetinde de çocuklar çatısı olmayan sınıflarda ders alıyor. Eskiden eğitim gördükleri okulun moloz yığına dönüşen enkazının yanında oturuyorlar.

22 Temmuz 2019, öğrenciler, Afganistan'ın Nengrehar vilayetinin Deh Bala bölgesinde Papen Lisesi'nden geriye kalan yıkıntıların arasında ders görüyor.

Herat eyaletindeki bu çadırda erkek öğrenciler sınıflarında otururken görülüyor. Bu okulda sabahları kızlara, öğleden sonra ise erkeklere eğitim veriliyor.

Herat’daki bu mülteci kampında çadırda eğitim alan Afgan öğrenciler, derse hazırlanıyor. Uluslararası vakıfların finanse ettiği okulun 1.890 öğrencisi bulunuyor.

Öğretmenler ve gönüllüler tarafından yürütülen fedakar çalışmalara rağmen, bu sınıflar çocuklara savaş hattında eğitim vermek için geçici bir çözüm olarak duruyor.

16 Eylül 2019’da Yemen’in Taiz vilayetine bağlı bir köyde çekilen bu fotoğrafta henüz inşaatı tamamlanmamış okullarının yakınında bir ağacın gölgesinde ders işleyen çocuklar.

Yer altındaki sınıflarda ders yapan matematik öğretmeni “Burada kalmayı ve bu koşullarda ders vermeyi tahayyül edemezdik." diyor.

Suriye’nin İdlib kentinin kuzey kırsalında bulunan Harim kentinde bir öğretmen, öğrencilerle soru çözüyor.Suriye’nin İdlib kentinin kuzey kırsalında bulunan Harim kentinde bir öğretmen, öğrencilerle soru çözüyor.

Öğretmen, “Gelecek nesiller için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve daha iyi bir geleceğe sahip olmalarını umuyoruz” diye ekliyor.

Yemenli bu çocuk, yapımı henüz tamamlanmamış okulunun yanındaki ağacın altında açık havada yapılan derse katılmak için defteri elinde bekliyor.

Kaynak: Business Insider Singapore