225 yıldır ibadete kapalı olan tarihî Zâhir Baybars Camii, ibadete açıldı

HABER MASASI
Abone Ol

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan, bakımsızlıktan ve ödeneksizlikten dolayı 225 yıldır ibadete kapalı olan Zâhir Baybars Camii, Mısır hükümeti tarafından 237 milyon Cüneyh (yaklaşık 7,5 milyon dolar) tutarında masrafla restore edilmesinin ardından, yeniden ibadete açıldı.

Zâhir Baybars Camii'nin açılışı, yeniden yapılandırma çalışmalarının tamamlanmasıyla çok sayıda uluslararası şahsiyetin katılımıyla yapıldı.

Mısır ve Kazakistan'ın ortaklaşa finanse ettiği ve ülkenin en eski Memlük camisi olan Kahire'deki Zâhir Baybars Camii'ni Mısırlı ve Kazak üst düzey yetkililer, Pazar günü yeniden açtı.

Kazakistan hükümetinden temsilcilerin de katıldığı açılış töreninde, Kazak kostümü giyen askerler özellikle dikkat çekti.

Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed Issa, geçen hafta 6 bin Kazak'ın Mısır'a geldiğini söyledi.

Mısır'daki üçüncü büyük arkeolojik camisi olan Zâhir Baybars Camii'nin düzeni, Suudi Arabistan Krallığı'ndaki Medine'deki Peygamber Camii'ne benzer. Dört eyvanla (portikos) çevrili bir avlu ve kubbeyle örtülü mihrap (niş) açısından Ahmed İbn Tulun Camii ile aynı yerleşim planına sahiptir.

Soldan Sağa: Pazar günkü etkinlik sırasında Kazakistan Yüksek Müftüsü Nauryzbay Taganuly, Turizm Bakanı Ahmed Issa, Kazakistan Senato Başkanı Maulen Ashimbayev, El-Ezher Büyük İmamı Ahmed et-Tayyib ve Vakıflar Bakanı Mokhtar Gomaa.

Çalışmalarının 2007 yılında başlanan cami 2011'de fon yetersizliği nedeniyle durduruldu ve 2018'de bir yeraltı suyu seviyesi düşürme projesiyle yeniden başladı.

Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Vezir, caminin restorasyon çalışmalarının 2007 yılında başladığını söyledi.

Defalarca durdurulan proje 16 yıl sonra tamamlandı ve ibadete açıldı.

Kazakistan Büyükelçisi Kairat Lama Sharif daha önce Mısır Gazetesi'ne Mısır-Kazak ikili ilişkilerinde önemli ortak projelerden birinin Zâhir Baybars Camii'nin restorasyonu olduğunu söylemişti. Büyükelçi, "Tarihî Kazak-Mısır bağlarının sembolü haline gelen Kazakistan'ın büyük oğlunun mirasının yeniden canlandırılmasıdır." dedi.

Zâhir Baybars Camii'nin yeniden açılmasıyla birlikte Kazak turist sayısının iki hatta üç katına çıkılacağı umuluyor.

4 köşesinde 4 kule bulunan ve kare şeklindeki caminin etrafı yüksek bir surla çevrilidir.

Zâhir Baybars Camii'nin bugün yeniden açılması sadece Kazakistan ve Mısır için değil, tüm İslâm âlemi için değerli bir eser olarak kabul ediliyor ve restorasyonu tarihî bir olaydı.

Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed Issa, geçen hafta 6 bin Kazak'ın Mısır'a geldiğini söyledi. Bu yıl sonuna kadar 350.000 ila 450.000 Kazak'ın Mısır'ı ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Baybars'ın İslâm dininin güçlenmesinde ve dünyaya yayılmasında büyük katkıları olduğunu söyledi.

Caminin tarihçesi

Memlûk Sultanı Baybars tarafından yaptırılan Zâhir Baybars Camii, Kahire'de Memlûk sultanlarının yaptırdığı en eski cami olmasının yanı sıra, Mısır'ın en büyük üçüncü camidir de.

Kahire'nin Hüsreviye semtinde yer alan Zâhir Baybars Camii'nin yapımına 1267 yılında başlanmış 1269'da tamamlanmıştır. Sultan Baybars, Yafa şehrini ele geçirdikten sonra kalesinden elde ettiği mermer ve kerestelerin caminin kubbe ve mihrabının yapımında kullanılmasını sağlamıştır.

  • 16. yüzyılın başlarında harap olmaya başlayan caminin bazı kısımları depo olarak kullanılmış. Napolyon'un Mısır işgali sonrasında ise restore edilip kale olarak kullanılan cami 1882 yılında İngilizlerin kontrolüne geçtikten sonra da askerî fırın ve mezbaha olarak kullanılmıştır.

Sultan Baybars

Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş Kıpçak asıllı Memlûk Devleti Sultanı I. Baybars'ın köle olarak satın alınıp bir Memlûk olarak yetiştirildiği düşünülmektedir. Yeteneği sayesinde hızla terfi ederek emirliğe kadar yükselen Baybars, Mansure Muharebesi ve Ayn Calut Muharebesi'nin kazanılmasında önemli rol oynamıştır.

Memlûk hükümdarlığına giden yolculuğunda çeşitli zorluklarla karşılaşan Baybars devletin gerçek anlamda kurucusu olarak kabul edilir. Pek çok Haçlı kalesini ve kentini ele geçirip Haçlı varlığını azaltmıştır.