2022: İşgal altındaki Batı Şeria için 2006'dan bu yana "en ölümcül yıl"

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Filistin Koordinatörü Lucia Elmi, İsrail güçlerinin Filistinlilere karşı "orantısız güç kullanımının endişe yarattığını" belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), 2022 yılının 2006’dan beri Batı Şeria’daki “en ölümcül yıl” olduğunu ve İsrail ordusunun “orantısız güç kullanımının endişe yarattığını” açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Filistin Koordinatörü Lucia Elmi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

2022, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki Filistinliler için aylık ortalamaya göre 2006'dan bu yana en ölümcül yıl oldu.

Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddeti 2006'dan bu yana zirveye ulaştı, tutuklama ve idari gözaltı sayısı sırasıyla 2017 ve 2008'den bu yana en yüksek seviyede.

Açıklamada, “yıl başından bu yana Batı Şeria'da 26'sı çocuk en az 105 Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü” kaydedildi.

  • Buna göre, aylık ortalama Filistinli can kaybı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 57 arttığına dikkat çekilerek, “Batı Şeria'daki Filistinlilerin, on İsrailli sivili, üç yabancıyı ve dört İsrail askerini öldürdüğü” belirtildi.

Tarafsız Avrupa mı dediniz?
Mecra

Ekim ayında 6 Filistinli çocuk öldürüldü

Açıklamada, “Sadece ekim ayının başından bu yana, İsrail güçleri, Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'daki arama ve gözaltı operasyonlarında ve karşılıklı ateş açılan çatışmalarda 6'sı çocuk 15 Filistinliyi öldürdü. Bunlar genellikle (Yahudi) yerleşimcilerin Filistinlilere ve onların köylerine saldırmasından sonra gerçekleşti.” bilgisi paylaşıldı.

İsrail güçleri orantısız güç kullanıyor

Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da İsrail güçlerinin gerçek mühimmat kullanımının artması ve orantısız güç kullanımına işaret eden açıklama, Filistinli ölümlerinde endişe verici bir artışa yol açtığını kaydetti:

Bazı durumlarda, bu mağdurların, ölümcül güç kullanımını haklı çıkaracak somut veya yakın bir tehdit oluşturmadığının görülmesi, orantısız güç kullanımı konusunda endişe yaratıyor.

Ayrıca açıklamada, “bu endişe verici duruma ek olarak”, BM’nin, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı “hareket kısıtlamalarının artmasından endişe duyduğu” vurgusu yapıldı.

İsrail'in kuşatma altına aldığı Şuafat, açık cezaevine döndü
Mecra

OCHA raporuna göre, 2022'nin ilk sekiz ayında, 71'i AB tarafından finanse edilen yapılar da dahil olmak üzere toplam 590 adet Filistinlilere ait yapı yıkıldı veya el konuldu. Bu süreçte 707 Filistinli zorla yerinden edildi ve Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 16.768 kişi daha olumsuz etkilendi.

Açıklamada, “bu ayın başlarında, Nablus (Batı Şeria) ve Doğu Kudüs'teki kontrol noktalarında iki İsrail askerinin vurularak öldürülmesinden sonra, İsrail güçlerinin hareket özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getirerek birçok insanın sağlık hizmetlerine, eğitime ve geçim kaynaklarına erişimini sınırladığına” dikkat çekildi.

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ve onların mülklerine yönelik saldırılarında "büyük artış görüldüğüne" işaret edilen açıklamada, "İsrail makamlarının, tüm Filistinlilerin korunmasını sağlamak için yasal sorumluluğu bulunduğu" vurgulandı.

İsrail makamlarından, BM yetkilisinin açıklamasına ilişkin yorum yapılmadı.