1 yıldır devam eden dünyanın en modern soykırımı: Gazze
Kuşatılma altındaki Gazze Şeridi’nde işgalci İsrail devletinin soykırım savaşı 1 yılını geride bırakırken, geride, yarısından fazlası kadın ve çocuk olan yaklaşık 42.000 Filistinlinin cansız bedenleri kaldı.
İsrail'in Gazze'deki savaşı, yakın tarihin en ölümcül ve en yıkıcı savaşlarından biri olup, yaklaşık 42.000 kişiyi öldürdü, bunların yarısından biraz fazlası kadın ve çocuktu ve 96.000'den fazla kişiyi de yaraladı.
Birçok hükümet ve hak grubunun Filistinlilere karşı soykırım olarak adlandırdığı İsrail’in askerî operasyonlarında binlerce kişi molozların altında veya tıbbî ekiplerin erişemediği alanlarda gömülü kaldığı için ölü sayısının çok daha yüksek olmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.
Filistinli direniş hareketi Hamas'ın askerî kanadı İzzeddîn el-Kassâm Tugayları’nın "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksâ olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırıyı -İsrailli yetkililere göre 1.139 kişi öldürüldü ve yaklaşık 250 kişi esir alındı- İsrail'in Gazze'ye yönelik yıkıcı ve dursuz duraksız saldırıları izledi.
Birleşmiş Milletler’e göre, o tarihten bu yana Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık %90'ı yerinden edildi, hem de çoğu birden fazla kez.
İsrail'in soykırım savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde pek çok aile ölülerini sokak ortalarına, evlerinin avlularına, oyun alanlarına ve hatta kaldırımlara gömmek zorunda kaldı. Gazze sokaklarında adım başı rastlanan bu mezarlar bölgede yaşanan insanî trajedinin sembolü haline geldi.
- Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin (Euro-Med) yayınladığı istatistiklere göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü soykırım nedeniyle 120'den fazla rastgele toplu mezar oluşturuldu.
Yüz binlerce Filistinli aile, elektrik, akan su veya tuvalet olmadan Akdeniz kıyısına yakın kurdukları geniş çadır kamplarında toplanıyor. İsrail'in Gazze'de bir yıl önce başlattığı soykırımda iş yerleri ve fabrikaları da hedef alması en az 100 bin Filistinliyi işsiz bıraktı. Ekonomik sistem çöktüğü için birçok aile açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldı. İnsani yardımlar, halkın temel ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 5 ila yüzde 7'sini karşılıyor.
Norveç Mülteci Konseyi liderliğindeki uluslararası bir yardım sağlayıcıları koalisyonu olan Shelter Cluster, İsrail kısıtlamaları, devam eden çatışmalar ve Gazze'de kanun ve düzenin bozulması nedeniyle temel malzemeleri getirmekte zorlandığını söylüyor. Yaklaşık 900.000 kişinin çadır ve yatak takımına ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.
BM, savaşın Gazze'nin ana yollarının %92'sinden fazlasını ve sağlık tesislerinin %84'ünden fazlasını hasara uğrattığını veya yok ettiğini söylüyor. Gazze'nin su ve sanitasyon tesislerinin yaklaşık %70'inin yok edildiğini veya hasar gördüğünü tahmin ediyor. Buna bölgedeki 5 atık su arıtma tesisi, tuzdan arındırma tesisleri, kanalizasyon pompalama istasyonları, kuyular ve rezervuarlar da dahil.
BM ayrıca savaşın Gazze'de yaklaşık 40 milyon ton moloz ve enkaz bıraktığını, bunun New York'un Central Park'ını 8 metre derinliğe kadar doldurabileceğini tahmin ediyor.
Gazze’deki enkazın temizlenmesinin, 15 yıl süreceği ve yaklaşık 650 milyon dolar tutacağı tahmin ediliyor.
Dünya Bankası, İsrail'in şiddetli operasyonlarının çoğunu başlatmasından önce, savaşın ilk üç ayında Gazze'de 18,5 milyar dolara eşdeğer hasar tahmin etti. Bu rakam, Batı Şeria ve Gazze'nin 2022'deki birleşik ekonomik çıktısına neredeyse eşdeğer.
İsrail, savaştan önce Gazze'ye inşaat malzemelerinin girmesine izin veriyordu, ancak ağır kısıtlamalar ve gecikmeler vardı. Shelter Cluster şimdi, bu sistem altında
Gazze'nin yıkılmış tüm evlerinin yeniden inşa edilmesinin 40 yıl süreceğini tahmin ediyor.