Yumurta çıkmazı: Doğal yumurta ya da organik yumurta ne anlama geliyor?
Yumurta çıkmazı: Doğal yumurta ya da organik yumurta ne anlama geliyor?
Çok fazla yumurta çeşidiyle karşı karşıyayız. Bu aslında hem besicilikle hem de kağıt üzerinde yapılan bir oyun diyebiliriz. Özellikle son yıllarda doğal tavuk yumurtası, köy yumurtası, serbest dolaşan tavuk yumurtası ya da organik yumurta tanımlamalarını sıkça duymaya başladık. Elbette bunları birbirinden ayıran çeşitli maddeler ve kriterler var. Peki ama bunlar ne anlama geliyor?
Bakkal ya da marketlerde karşımıza oldukça fazla çeşitte yumurta çıkıyor. Tavuk yumurtası ya da bıldırcın yumurtası gibi farklı yumurtaları kastetmiyoruz. Tavuk yumurtaları da belirli kriterlere göre kendi içlerinde kategorilere ayrılıyor. Mesela gezen tavuk yumurtası ya da organik köy yumurtası bunlar arasında ilk gelen ikisi. Ama aslında yelpaze bundan çok daha geniş. Çünkü raflardaki etiketlere sürekli olarak yeni isimler gelebiliyor. Biz de tam da buradan yola çıkarak doğal yumurta nedir ya da serbest gezen tavuk yumurtası nedir tüm bunların detaylarını aktaralım istedik. Öncelikle yumurtalar üzerinde bu kadar farklı türde etiketlerin yer alıyor olması aslında insanların kafasının karışmasına neden oluyor. Öncelikle doğal yumurtadan başlayalım.
Günümüzde tavuk yumurtasından alınan verimin artırılabilmesi için türlü hilelere başvuruluyor. Özellikle besici yeme dahil edilen özel ilaçlar ya da GDO’lu gıdalarla birlikte tavuğun yumurta performansını rakamsal olarak artırabiliyor. Ama bu rakamsal artış aslında yumurtanın besleyicilik oranının düşük olmasına neden olduğu gibi aynı zamanda tavuğun yaşamsal faaliyetlerinin de kısıtlanmasıyla birlikte doğal döngüyü bozuyor.
Bazı üreticilerin sürekli iç içe olan tavukların birbirini gagalamasının önüne geçmek için gagalarını kestiği ve az önce bahsettiğimiz gibi yumurta sayısını artırmak için farklı teknikler denediği biliniyor.
Doğal tavuk yumurtası nedir?
Doğal yumurta aslında tüm yumurtalar için geçerli olan bir tanım. Ancak bunun kullanılmasının nedeni ise selenyumlu doğal yumurtalar. Çünkü tavuğun yemleri arasına karıştırılan selenyum, tavuğun yumurtlama performansına da ciddi oranda etki edebiliyor. Dolayısıyla doğal tavuk yumurtası da aslında doğal ve selenyumlu doğal yumurtalar olarak kendi içinde ikiye ayrılıyor denilebilir.
Köy yumurtası nedir?
Evet, market raflarında fazlasıyla karşılaştığımız bir diğer tanım da ‘köy yumurtası’. Baştan söyleyelim, köy yumurtası ve organik yumurta farklı şeyler. Geleneksel yöntemlerle köyde yemle büyüyen ve serbest şekilde dolaşan tavukların yumurtasına köy yumurtası deniyor. Ama ne yazık anlaşılması imkansız olduğundan GDO’lu yemle beslenen tavukların yumurtalarına da ne yazık ki ‘köy yumurtası’ deniyor.
Serbest dolaşan tavuk yumurtası nedir?
Özellikle şehrin içinden uzaklaşıp biraz daha kırsal kesimlere doğru yola çıkıldığında serbest dolaşan tavuk yumurtası diye satılan yumurtaların sayısı artıyor. Burada aslında isminden de anlaşılabildiği gibi tavuğun çevrede gezinip gezinemediği gibi bir kriter devreye giriyor. Aslında çok basit ama işin kökenini de anlatalım. Bu tanım aslında ‘free-range’ kelimelerinden geliyor. Bu kelime kabaca serbestlik anlamı taşıyor.
Organik yumurta nedir?
Bolca kullanılan diğer bir tabir ise organik yumurta. Bunun için aslında yemin az önce de ‘köy yumurtası’ kısmında bahsettiğimiz gibi GDO’lu yem kullanılmamış olması ve kimyasal gübrelemenin en az üç sene yapılmamış olması gerekiyor. Tüm bunlara ek olarak tavuklara hiçbir şekilde antibiyotik verilmemesi gerekiyor. Yani aslında bahsettiğimiz tüm etiket cambazlıkları arasında organik yumurta en güvenlisi diyebiliriz.