Yumurta çeşitleri ve faydaları

Yumurta çeşitleri ve faydaları

SEVDE TOPCU
Abone Ol

Günlük hayatımızda çoğumuz tavuk yumurtası tüketiyoruz. Peki ya ördek yumurtası, bıldırcın yumurtası hatta deve yumurtasının ne gibi faydaları olduğundan kaçımız haberdar? Lokmacığınız bugün bu yumurtaların faydalarından, hangi bireylerin hangi yumurtaları tercih etmesi gerektiği ayrıntılarına kadar birçok konuda yazıyor!

Kas ve kemik gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunan yumurta A, D, E ve B grubu vitaminlerin birçoğunu bünyesinde barındırıyor. İTÜ Gıda Mühendisliği'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre besinler içerisinde bulunan en kaliteli protein kaynağı yumurtadadır.

Yumurta nasıl pişirilmeli?

Yumurtanın saydığımız bu faydalarını alabilmeniz için en önemli faktörlerden biri onu fazla pişirmemek. Haşlanmış yumurta seviyorsanız kayısı kıvamlı olması önemli. Çok katı yumurtada fazla piştiğinden dolayı trans yağlar açığa çıkar. Gelelim yumurta çeşitlerine ve bunların faydalarına;

Ördek yumurtası ve faydaları

Tavuk yumurtasından biraz daha büyük ve uzun olan ördek yumurtasının mavi de dahil birçok rengi bulunuyor. İçeriğinde bulunan bol miktarda omega-3 ile sinir sistemiz rahatsızlıklarına, depresyona ve strese karşı çok etkili. Türkiye'de tavuk yumurtası gibi ördek yumurtasının üretim tesisleri yoktur. Bu aslında bir bakıma iyi bir şey. Doğal satan yerlerden satın alınabilir.

Kaz yumurtası

Fotoğrafta da görüldüğü üzere kaz yumurtasının boyu gerçekten avuç içi kadar. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara vitamin ve mineralleriyle katkı sağlayan kaz yumurtası kansızlığı da gideriyor ve vücuda enerji sağlıyor. Bağırsak yollarını da temizleyerek hazmı kolaylaştırır.

Bıldırcın yumurtası faydaları

Belki de birçoğunuzun çocukluk kabusu... Bıldırcın yumurtasını küçükken hanginiz çiğ olarak tükettiniz? Bu soruya Lokmacığınızın cevabı: "Biz!" Peki bize bu kadar ısrarla yedirilen bıldırcın yumurtasının faydaları neler?

Bu küçücük yumurta tavuk yumurtasına oranla çok daha fazla vitamin ve mineral içerir. Özellikle demir eksikliğine iyi gelen bıldırcın yumurtasının bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi de bulunmaktadır. Faydası tüm bunlarla da sınırlı kalmıyor elbette. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında da çok etkili. Astım, bronşit, nefes darlığı ve öksürüklere de çok iyi geliyor. Çocukken neden sürekli içirdiklerini şimdi daha iyi anlıyoruz!

Deve kuşu yumurtası

Deve kuşu yumurtasının belki de ilk kez duyacağınız bir özelliğini söyleyerek başlayalım. Bu yumurta örümcek, böcek gibi haşereleri ortamdan uzaklaştırmasıyla tam bir mucize. İşte tam bu sebepten ötürü de Osmanlı camilerinde de sıklıkla kullanılmış, hala birçok camide görebilirsiniz. Gelelim bu yumurtanın faydalarına:

Deve kuşu yumurtası diş çürümelerine, ağız yaralarına oldukça faydalıdır. Çok önemli bir özelliği de sıfır kolesterole sahip olması olan bu yumurta kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça iyi! Eklem sağlığına da katkı sağlayan deve kuşu yumurtasını uzmanlar hamile ve ergenlik çağındaki bireylerin özellikle tüketmesini öneriyor.

S SEVDE TOPCU Pirimedya