Yediğimiz yiyeceklerin iklim krizine etkisi var mı?
Yediğimiz yiyeceklerin iklim krizine etkisi var mı?
İklim krizi günümüzün en çok tartışılan konuları arasında. İnsanoğlunun israf düzeyinde harcadığı doğal kaynakların bir sonucu olarak görülen iklim krizi, yapılan araştırmalara göre sadece harcamalarımızla doğru orantılı değil aynı zamanda yediğimiz yiyeceklerle de bağlantılı. Yediklerimizle ne alakası var? Diye merak ettiyseniz yazımın devamını okuyabilirsiniz.
İklim krizi günümüzün en dikkat konuları arasında bulunuyor. Sadece doğa olaylarını değil aynı zamanda tarım ve hayvancılığı da doğrudan etkileyen iklim krizi, biz insanoğlunun kendi eliyle kendisini yok etme sanatı olarak da adlandırılabiliyor. Değişen birçok doğa olaylarıyla birlikte her geçen gün daha da fazla konuşulmaya başlanan iklim krizi konusu, birçok farklı araştırmacının da dikkatini çekmekte. Bu araştırmalar arasında son zamanlarda en dikkat çekeni ise yediğimiz yiyeceklerle iklim krizinin bağlantısı.
Oxford üniversitesinde yapılan araştırmaya göre fazla et tüketimi iklim krizine yol açıyor. İngiltere'de 55 bin kişinin katıldığı bu araştırmada sadece kişilerin yemek yeme alışkanlıkları değil aynı zamanda 119 ülkede 38 bin çiftlik verileri de kullanıldı. Yapılan bu araştırma doğrultusunda yüksek miktarda et tüketimi günlük ortalama 10,24 kg sera gazı salınımına yol açıyor. Vegan beslenenlerin salgıladığı sera gazı miktarı ise günlük ortalama 2,47 kg. Tabi tek sorun sera gazı salgılanması değil. Su kirliliğinden ve su kullanımı yönünden de olumsuz etkilere sahip. Bu sebeple uzmanlar yediğimiz yiyeceklerin küresel ısınma soruna üçte bir oranında etki ettiğini söylüyor.