Yediğimiz gıdalar vücut ısımızı etkiler mi?
Yediğimiz gıdalar vücut ısımızı etkiler mi?
Yediğimiz yiyeceklerin ruh halimize, enerjimize ve sağlığımıza etki ettiğini hepimiz biliyoruz. Ancak yediğimiz yiyeceklerin tek ettiği ettiği durumlar bunlar değil! Aynı zamanda vücut ısımızı da doğrudan etkiliyor. Yani çok üşüyen biriyseniz yediklerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Peki yediklerimiz vücut ısımızı nasıl etkiliyor?
Vücudumuz, tükettiği gıdaları sindirirken enerji harcıyor. Harcadığı bu enerji sayesinde de bir tür ısı üretiyor. Bu olaya bilimde 'termik etki' ya da 'termogenez' adı veriliyor. Özellikle protein açısından zengin gıdalar diğer gıdalara oranla daha yüksek bir termik etki yaratıyor. Yani biraz daha açıklayıcı anlatacak olursam eğer, protein bakımından zengin gıdalar tükettiğinizde vücut diğer gıdalara göre biraz daha zor sindiriyor ve bu sindirme sürecinde de fazla enerji harcadığından o enerji ısıya dönüşüyor.
Vücudun ısınması sadece sindirimle alakalı bir durum değil! Çünkü bazı yiyecekler içerdikleri bileşenler sayesinde vücut ısısını artırma yeteneğine sahip. Özellikle acı biber içerdiği kapsaisin maddesi sayesinde vücudu geçici olarak ısıtma etkisine sahip. Vücudu ısıtma özelliğine sahip olan tek baharat biber değil, aynı zamanda zencefil, tarçın ve karabiber de aynı şekilde vücut ısısını sağlıyor. Bu nedenle soğuk havalarda bol baharatlı yemekler tercih ederseniz vücudunuzu geçici bile olsa ısıtmış olursunuz.
Saydığımız bu açılardan bakınca ülkelerin mutfak kültürünün iklimle doğru orantılı olduğunu fark etmemek mümkün değil. Örneğin sıcak iklimlerde yaşayan toplumlar, genellikle serinletici özelliği olan meyve ve sebzelere dayalı tariflere sahipken; soğuk iklimlerde yaşayan toplumlar ise daha proteinli daha yağlı gıdalar tercih ediyor. Bu sebeple bulunduğunuz iklime göre beslenmek sadece sağlık açısından değil vücudun dengesi açısından da önemli.