Vira bismillah: Türkiye'nin balık çeşitleri

Vira bismillah: Türkiye'nin balık çeşitleri

MİRAY KAVAL
Abone Ol

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Eylül itibariyle av mevsimi başlıyor... Balıkçılar vira bismillah diyerek ağları suya atacak ve birbirinden nefis balık çeşitleri tezgahları süsleyecek. Peki ya sularımızda gezinen o balıkları tanıyor muyuz? Hangi balık çeşidi nasıl pişirilir biliyor muyuz? İşte şimdi Lokma'yla beraber ülkemizin balıklarını tanıma vakti!

Barbun

Ege ve Akdeniz sularının en sevilen balık çeşitlerinden biri olan barbun tava kızartma, ızgara ve buğulamasıyla farklı balık çeşidi severlerin en fazla tükettiği balıklardan biri. Nisan, mayıs ve haziran aylarında denizlerimizde bolca rastlanan barbun temmuz ayı itibariyle yerini diğer balık çeşitlerine bırakır.

Çipura

Ege sularının en sevilen bir diğer balık çeşidi ise az kılçıklı, sert ve oldukça lezzetli çipura. Üreme zamanı ekim ve aralık ayları olsa da çipura ocak, şubat ve mart aylarında da adından söz ettirir. Çipurayı ızgarada ve fırında yapabileceğiniz gibi çorbasını da yapabilirsiniz.

Hamsi

Karadeniz sularının en sevilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi adını Lazca ve Gürcücü'de 'uzun ve sivri balık' gelen bir hamsiden alıyor. Sürüler halinde yaşayan ve ülkemizde en çok tüketilen balık çeşidi unvanına sahip olan hamsi ekim ayının sonlarına doğru avlanmaya başlayarak tüm kış boyu avlanan hamsi kılçığıyla tüketilebilen nadir balık çeşitlerinden biri.

Dil balığı

Ege ve Akdeniz sularının sevilen balık çeşitlerine kaldığımız yerden devam... Diğer balık çeşitleri aksine tüketim hacmi pek de geniş olmayan dil balığı balık severlerin ve farklı balık türlerini deneyimlemekten hoşlananların tercihleri arasında... Dil balığının en güzel nasıl piştiğine gelecek olursak: Tava kızartma, fileto fırın ve buğulama dil balığı için en ideal pişirme yöntemleri arasında.

İstavrit

Pek de temiz olmayışıyla bilinen Marmara Denizi sularında bu denli leziz bir balık çeşidi var olduğuna inanmak epey zor olsa da istavrit sonbahar boyunca Marmara Denizi'nde dolaşıp dururken, mayıs ayı itibariyle Karadeniz sularında gezinir. Son derece lezzetli ve etli bir balık çeşidi olan istavritin en lezzetli versiyonları içinse tercih edilmesi gereken pişirme yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz: Tava kızartma ve fırın.

Gümüş balığı

Marmara, Akdeniz ve Karadeniz... Ülkemizin hemen hemen tüm sularında rastlanması mümkün olan gümüş balığına aynı zamanda tatlı sularda da rastlanır. Sapanca ve İznik göllerinde de karşınıza çıkması oldukça muhtemel bir balık çeşidi olan oldukça minik gümüş balığını tüketmenin en leziz yolu ise kızartmasını yapmaktan geçer.

Fener balığı

Marmara Denizi'nin ev sahipliği yaptığı fener balığı da adını pek de sık duymaya alışık olmadığımız balık çeşitlerinden yalnızca biri. Mart ve ağustos ayları arasında üreyen fener balığını tüketmenin en uygun zamanı ise kasım ve aralık aylarıdır. Fener balığının en lezzetli versiyonuna gelecek olursak da: Buğulama ve kızartma olarak tüketildiğinde sizi pişman etmeyecek balık çeşitlerinden biri de fener balığının ta kendisi.

Alabalık

Somon severlerin bir diğer gözdesi olan alabalık oldukça etli, yağlı ve lezzetli bir balık çeşidi olarak tatlı ve serin suların vazgeçilmezi. Ancak içme suyu kalitesindeki sularda yaşayabilen alabalıklar için ülkemizin birçok yerinde kurulmuş alabalık tesisleri mevcut. Alabalık çiftliklerinde yetişen ve genellikle haziran ve temmuz aylarında kendisine rastlanan alabalığın en lezzetli versiyonu ise bizlere kalırsa: Fırında pişmiş alabalığın ta kendisi.

İskorpit

Tüm denizlerde yaşayabilen nadir balıklardan biri olan iskorpitin en sık rastlandığı denizimiz ise Ege Denizi. Dikenli ve zehirli olan iskorpit son derece dikkatle temizlenmesi ve tüketilmesi gereken bir balık çeşidi. Lakin dikkatle temizlenip, uygun koşullarda pişirildiği takdirde şimdiye kadar yediğiniz tüm balık çeşitlerini tahtından etme potansiyeline sahip olan iskorpiti ağustos ve eylül ayı içerisinde mutlaka işin uzmanı bir balıkçıda deneyimlemelisiniz.

Kalkan

Ülkemizin tüm denizlerinde görülen ve bir dip balığı olan kalkanın en sık rastlandığı yerler: İstanbul Boğazı'nın kuzeyi, Samsun ve Sinop kıyıları olarak bilinir. Kalkan balığını diğer balık türlerinden ayıran en önemli özelliği ise bir av mevsimine tabi olmaksızın 12 ay boyunca avlanabilen tek balık çeşidi olmasıdır. Lakin her ne kadar 12 ay boyunca avlanabilse de ocak ayının başından mart ayının sonlarına kadarki süreçte en lezzetli haline ulaşmış olur. Kalkan balığı için en sık tercih edilen pişme yöntemi ise tavadır.

Kefal

Genellikle kirli sularda yaşamayı seven kefal, havyarın olmazsa olmazı. Hatta öyle ki kefal genellikle havyar yapımında kullanmak üzere avlanan bir balık çeşidi. Bir dip balığı olan ve ülkemizin tüm denizlerinde rastlanan kefal kış aylarında tüketilen bir balık çeşidi. Havyar dışında nasıl tüketildiğine gelecek olursak da: Buğulama ve ızgara kefal için en ideal pişirme yöntemlerinden.

Kılıç balığı

Ülkemizde genellikle Saros Körfezi'nde rastlanan kılıç balığı sürü halinde gezen birçok balığın aksine yalnız başına gezen bir balık türü olarak bilinir. Yıl boyunca Akdeniz ve Ege'de, yaz aylarında da Karadeniz'de de rastlanan kılıç balığı için önerilen en iyi pişirme yöntemi ise: Kızartması ve ızgarası.

Levrek

İri pullu ve süslü bir balık çeşidi olan levreğin evi ise Güney Ege ve Akdeniz. Kendi içinde 18 türe ayrılan levreğin boyu 1 metreye kadar dahi ulaşabilir ancak boyu 18 cm'e erişmeden levrek avlamak kesinlikle yasaktır. Ağustos ve mayıs ayları arasında günde en fazla 5kg olmak koşuluyla avlanılabilen levrek ülkemizin en sevilen ve en sık tüketilen balık çeşitlerinden biri.

Lüfer

Sonbahar ve kış aylarının en sevilen balıklarından biri olan lüfer yaz aylarında büyür ve olgunlaşır. Takvimler sonbahar ve kışı gösterdiğinde ise tezgahları süsler. Kendi içinde boylarına göre farklı isimler alan lüferi şu şekilde sınıflandırmak mümkün: 10 cm'e kadar olanlar defne yaprağı, 15-18 cm arası olanlar çinekop, 18-25 cm arası olanlar sarıkanat, 28-35 cm arası olanlar lüfer, 35 cm'den büyük olanlar ise kofana. Lüfer için önerilen en iyi pişirme tekniği ise: Izgara ve buğulama.

Mezgit

Tüm yıl boyunca bolca bulunan mezgit, ülkemizde en sık tüketilen balık çeşitlerinden biri. Marmara Denizi'nde sıklıkla rastlanan mezgit için önerilen en iyi pişirme teknikleri ise şu şekilde: Tava kızartma ve buğulama.

M MİRAY KAVAL Pirimedya