Vanilya özütü nedir? Vanilya özütü yerine neler kullanılır?

Vanilya özütü nedir? Vanilya özütü yerine neler kullanılır?

HABER MASASI
Abone Ol

Kokusu sebebiyle pek sık tercih edilen vanilya, tatlı ve pastalarınvazgeçilmezi olmuş durumda. İnsanların merak ettiği şeylerdenbiri ise Vanilya özütünün nasıl oluştuğu. Vanilya özütükısaca Vanilya çiçeğinden oluşuyor. İlk açtığında beyazrenkteki bu çiçek olgunlaştıkça sarı ve hatta turuncuyadönebiliyor. Vanilya bütün olarak kullanılabileceği gibi yağ,toz, macun, özüt, esans ya da şurup olarak da kullanılabiliyor.Vanilya özütü hazırlamak için en çubuk vanilyalarıkullanabilirsiniz. Bu başlık altında vanilya özütü nedir?Vanilya özütü nerede satılır? ve alkolsüz vanilya özütü olurmu? gibi soruların yanıtlarını paylaşıyor ve vanilya hakkındatüm detayları aktarıyoruz.

Vanilya özütü nedir?

Evet; her zaman olduğu gibi işin özünden başlayalım: Vanilya özütü nedir? Vanilya özütü, vanilyayı uzun süre herhangi bir bozulma olmadan saklamayı; hamur işi ya da tatlılarda kullanmayı sağlayan bir solüsyon şeklinde tanımlayabiliriz. Bu solüsyon genellikle alkolle yapılıyor. Fakat, yapımından sonra alkol tamamen uçuyor ve vanilya aroması kalıyor. Ancak yine de alkolsüz vanilya özütü yapmak da mümkün. Ama bu ev koşullarında gerçekten çok zor.

Vanilya, salepgiller familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.

Vanilya özütü nerede satılır?

Vanilya özütünü Türkiye’de bulmak pek kolay değil. Ancak vanilya çubuğunu aktar ve marketlerde kolayca bulup cam tüplerde satın alabilirsiniz.

Vanilyanın faydaları nelerdir?

Vanilya daha çok hoş kokusu nedeniyle tercih edilse de aslında faydası çok fazla. Bunları listeleyelim:

  • • Stres anında koklamak bile sakinleştirici etki yapıyor.
  • • Kış hastalıkları olarak bilinen soğuk algınlığı ve gripte tedavi amaçlı kullanılıyor.
  • • Ateşi düşürüyor.
  • • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • • Enerji verir.
  • • Cilt rahatsızlıklarında harici olarak kullanılıyor.
  • • Uyku problemi çekenler için fayda sağlıyor.

Genel hatlarıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği; soğuk algınlığının tedavisinde tercih edildiği, ateşi düşürdüğü ve enerji verdiği biliniyor.

Vanilyanın zararları nelerdir?

Az önce vanilyanın faydalarını saydık. Epey olumlu katkı sağladığı ortada. Ancak hemen her besinde yoğun kullanıma bağlı olarak zararlar da oluşabiliyor. Bu yüzden fazla tüketimde mide bulantısına neden oluyor. Bunu eklemekte yarar var.

Vanilya önceleri tapınaklarda koku vermek veya kötü ruhları uzak tutmak için kullanılırdı. Sonradan Meksikalılar Vanilyayı içeceklerine tat vermek amacı ile kullanmaya başladılar.

Vanilya özütü yerine kullanılabilecek alternatifler

Hamur işleri, kek, kurabiye ve tatlılarda tercih edilen vanilya özütü yerine kullanılabilecek çeşitli alternatifler de var elbette. Yani hemen herkes vanilya özütü kullanmak durumunda değil. Bu noktada devreye diğer çözümler giriyor.

Akçaağaç özütü

Daha çok akçaağaç şurubu şeklinde geçiyor. Hamur işi tariflerinde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz akçaağaç özütünü abartmamak gerekiyor. Ortalamada 1 çay kaşığı kadar eklenmesi öneriliyor.

Akçaağaç şurubu, akçaağaçtan elde edilen tatlı bir şurup. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yoğun olarak waffle ve pankek ile beraber tüketilir.

Badem / limon

Vanilya özütü yerine diğer bir alternatif ise badem ve limon. Yine kurabiye ya da keklerde kullanabileceğiniz badem ya da limonu rendeleyebilir ve benzersiz bir lezzet elde edebilirsiniz.

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde limona suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

Nane

Hamur işlerine farklı bir lezzet katmak isteyenler naneyi de deneyebilirler. Nanenin keskin aromasının bu tür lezzetlere çok yakıştığını eklemek gerekiyor.

Nane, genellikle temmuz ve ağustos ayları arasında açarlar ve bu bitki uçucu yağ bakımından zengin taze kokulu yapraklar üretir.

Vanilin

Bir diğer seçenek ise çoğunlukla mutfaklarımızda bulunan vanilin. Bu koku verici aroma her ne kadar vanilya ile karıştırılsa da vaniyla ile pek alakası yok. Yani, vanilinin sadece yüzde ikisinde vanilya bulunur. Lakin bu keklerimize mis gibi bir koku ve lezzet vermediği anlamına gelmez.

Vanilin, kimyasal yollarla elde edilen koku verici aromadır.