Üzümünü ye, bağını sorma!

Üzümünü ye, bağını sorma!

MİRAY KAVAL
Abone Ol

Ülkemizin dört bir yanında üzüm hasadının başladığı bu günlerde 7 bölgesiyle üzüm cenneti olan ülkemizin adını dünyaya duyurmayı başarmış birbirinden nefis üzümlerini daha yakından tanımaya var mısınız? Pekmezlik, sofralık, kurutmalık, sirkelik... Türkiye'nin üzümlerini tanıyoruz!

Öküzgözü

Sadece iç pazarda değil, dünya pazarında da oldukça yoğun talep gören Öküzgözü Elazığ'a ait bir üzüm çeşididir. Etli, sulu ve iri taneli bir üzüm çeşidi olan öküzgözü diğer üzüm çeşitlerine oranla iri bir üzüm olduğundan öküzgözü adını almıştır.

Kalecik karası

Ankara'nın Kalecik ilçesinde yetişen ve adını yine buradan alan Kalecik Karası yuvarlak taneli, kalın kabuklu bir üzüm çeşididir. Fransa'nın pinot noir üzümü ile benzerlik gösterir.

Çalkarası

Denizli'nin Çal ilçesine ait olan bu üzüm çeşidi açık mürdüm renge sahip, yuvarlak ve orta irilikte bir üzüm çeşididir.

Boğazkere

Diyarbakır'a özgü bir üzüm çeşidi olan Boğazkere yendiği zaman insanın boğazında bir yanma ve ekşime hissi yarattığından dolayı bu adı almıştır. Kalın kabuklu, küçük taneli bir üzüm çeşididir.

Papazkarası

Kırklareli, Edirne ve Şarköy'de ağırlıklı olarak yetişiyor olsa da Trakya bölgesine ait bir üzüm çeşididir. Adını manastır çevresinde manastıra katkı sağlamak adına üzüm yetiştirip satan papazlardan alan papazkarası ülkemizin en meşhur üzüm çeşitlerinden biridir.

Adakarası

Marmara Bölgesi'nde gelişmiş bir tatil bölgesi olarak bilinen Avşa Adası'na ait bir üzüm çeşidi olan Ada Karası, Erdek ve Balıkesir civarlarında da yetişir. İri taneli ve kalın kabuklu bir üzüm çeşididir.

Narince

Tokat'a ait bir beyaz üzüm çeşidi olan Narince üzümünün yaprağı en kaliteli asma yapraklarından biri olarak bilinir. İnce kabuklu yapıya sahip bir üzüm çeşididir.

Sultaniye

Manisa ve çevresinde yetişen, ülkemizin ihracat payı en yüksek beyaz üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzümün adı yetiştiği Osmanlı zamanında şehzadeler şehri olarak bilinen bu şehirden aldığından 'sultanlara yaraşır' anlamına gelen sultaniyedir.

Mezrone

Mardin'e ait, dağlık üzüm bağlarında yetişen mezrone üzümü en güzel sofralık üzümlerden biridir. Yoğun aroması ve ince kabuğuyla pekmez yapımında da kullanılan mezrone üzümü bu bölgenin bilinen en kaliteli üzüm çeşitlerindendir.

M MİRAY KAVAL Pirimedya