Ülkeler ve turşuları
Ülkeler ve turşuları
Her şeyin turşusunu yapan bir ülkede olunca bu konuda kimsenin elimize su dökemeyeceğini biliyoruz. Ancak turşu sadece bizim kültürümüzde değil birçok ülkede yapılıyor. Kimi baharatlarla harmanlıyor kimi sadece tuzla fermente ediyor. Hatta bazıları bizim alışık olduğumuz turşulardan epey uzak olsa da sebze ve meyveler fermente edilerek hazırlandığı için turşu olarak isimlendiriliyor. Peki hangi ülke nasıl turşu yiyor? Hadi gelin bakalım.
Kimchi - Kore
Kore hayranlarının yakından bildiği ve en az bir tane Kore hayranı tanıdığı olanlarında öğrenmiş olduğu kimchi, bol baharatlı bir lahana turşusu. Lahana, sarımsak, kırımızı toz biber, zencefil gibi malzemelerin fermente olmasıyla ortaya çıkan kimchi, her öğünde yeniyor. Her ne kadar turşu olarak adlandırılsa da kendisi garnitürden çok bazı pilav ve çorbalarda ana malzeme olarak kullanılıyor.
Torshi - Orta Doğu
Bizim turşulara benzerliğiyle dikkat çeken torshi tüm Orta Doğu'da yapılıyor. Genellikle lahana, pancar, sarımsak gibi sebzelerle hazırlanan torshi, sirke ile fermente ediliyor. Lübnan ve Suriye'de en çok tüketilen türleri ise havuç, turp ve salatalık. Özellikle Lübnan'da mutlaka falafelin yanında turşu ikram ediliyor.
Sauerkraut - Almanya
Almanların meşhur turşusu sauerkraut, lahananın tuzla fermente edilmesiyle hazırlanıyor. Almanya'da özellikle et yemekleriyle birlikte tüketilen sauerkraut, Orta Avrupa ülkelerinde de sıkça yapılıyor.
Achar - Hindistan
Hindistan'da her şey baharatlı olur da turşu baharatlı olmaz mı? Hindistan'da achar olarak adlandırılan turşu, meyve ve sebzelerin baharatlarla beraber fermente edilmesiyle hazırlanıyor. Bu meyve ve sebzeler arasında en çok tercih edilen ise mango, limon ve acı biber.
Tsukemono - Japonya
Japonya'da birçok farklı çeşidi yapılan tsuemono, tuz, soya sosu, pirinç sirkesi ve miso ile beraber sebzelerin fermente edilmesiyle hazırlanıyor. Japonya'da en çok yapılan çeşitler arasında ise turp, lahana ve salatalık geliyor.