Turşu kurarken yapılan 6 hata!
Turşu kurarken yapılan 6 hata!
Kışın yemeklerimizin en iyi eşlikçilerinden biri olan turşu, yapımı kolay gibi görünen ama aslında zor olan tariflerden biri. Bu sebeple turşu kurarken doğru adımları atmak lezzetli bir turşuya ulaşmak için önemli. İşte bu yüzden turşu kurarken uzak durmanız gereken hataları sizin için listeledik.
Taze ürün kullanmamak!
Turşu kurarken meyve ve sebzenin en kalitelisini seçmenizde fayda var. Dolabınızda beklemiş, ezilmiş veya çürümüş olan meyve ve sebzeler fermente aşamasında çok çabuk kötü olarak turşu olmadan bozulmalara yol açacaktır. Bu sebeple turşu kuracağınız meyve ve sebzenin en tazesini almanızda fayda var.
Plastik kaplarda turşu kurmak!
Yapılan en büyük hataların başında turşu konulan kapları plastik olarak seçmek geliyor. Çünkü turşunun içerisine atılan kaya tuzu ve sirke, fermante aşamasında plastik kapla tepkimeye girerek turşunun çabuk bozulmasına yol açıyor. Bundan dolayı turşunuzu cam kavanozlara kurmanız gerekiyor.
Musluk suyu kullanmak!
Turşu kurarken yapılan hatalardan biri de musluk suyu kullanmak. Turşunun güzel olmasını sağlayan en önemli noktalardan biri suyun kalitesidir. Bu sebeple turşunuza ekleyeceğiniz suyun içme suyu olması daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.
Sofra tuzu kullanmak!
Turşunun fermente olmasını hızlandıran şeylerden biri tuz. Bu sebeple tuzun miktarı kadar ne tuzu kullanıldığı da lezzet açısından önemli. Bundan dolayı turşu kurarken sofralık tuz değil, salamura veya kaya tuzu gibi iyotu nispeten daha düşük olan tuzları tercih etmeniz gerekiyor.
Hijyenik kavanoz kullanmamak!
Turşu kuracağınız kavanozların steril olması fermente aşaması için çok önemli. Bu sebeple turşu kurmadan önce kavanozları sıcak sularla steril hale getirip kurulayın. Eğer kurulamazsanız ıslak kalan kavanozlarda tekrar bakteri ürüyecek ve bu üreyen bakteriler de turşunun bozulmasına yol açacaktır.
Aralarda boşluk bırakmak!
Turşu malzemelerinizi kavanoza yerleştirirken aralarından boşluk kalmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. İyice sebzeleri sıkıştırıp boşluksuz doldurduğunuz zaman eklediğiniz su tam karanında gelecek ve böylece malzemeler çabuk erimeyecektir.