Türk kahvesi çeşitleri
Geleneksel Türk kahveleri
Mutfak yönünden çok zengin olan ülkemiz kahve konusunda da hünerlerini sergiliyor. Türkiye de hangi kahve içilir diye sorunca genellikle Türk kahvesi denilse de aslında birden fazla kahve çeşidimiz var. Kimisi yapılışıyla kimisi sunuşuyla kimi ise sadece aromasıyla farklılaşıyor. Okudukça kokusunu alacağınız geleneksel Türk kahvesi çeşitleri...
Mırra
Güneydoğu Anadolu’da kahve içmek istediğiniz zaman karşınıza gelecek o içecek mırra olacaktır. 2-3 saat demlenerek hazırlanan mırra, Türk kahvesine göre de oldukça sert. Bu sebeple küçük kulpsuz fincanlarda ikram edilen bu kahvenin anlamı ise Arapça’da ‘acı’ anlamına gelmekte.
Dibek kahvesi
Osmanlı kahvesi olarak da adlandırılan dibek kahvesi, adını çekirdeğin taş veya tahtadan yapılmış ve dibek adı verilen havanlarda öğütülerek hazırlanmasından alıyor. Yumuşak içime sahip olduğu için klasik Türk kahvesini içermeyenlerin tercih ettiği bu içecek, Ege ve Doğu Anadolu’da yaygındır.
Cilveli kahve
Manisalıların yakından tanıdığı cilveli kahve, şehzade kahvesi olarak da biliniyor. Klasik Türk kahvesinden bu içeceği ayıran özellik ise üzerine eklenen öğütülmüş badem. Üstelik rivayete göre Osmanlı dönemlerinde kız isteme töreninde damada cilveli kahve gelirse kızın onayının olduğuna dair işaret bile verirmiş.
Menengiç
Kahve çekirdeği yerine menengiç ağacının meyvelerinden hazırlanan menengiç kahvesi, isteğe göre su veya sütle hazırlanıyor. Kafein içermemesinden dolayı küçük büyük herkesin içebileceği bu geleneksel kahvemiz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok içiliyor.
Nohut kahvesi
1.Dünya savaşı sırasında bulunan nohut kahvesi, Çanakkale’ye özgü bir lezzet. Çanakkaleliler tarafından sevilerek tüketilen bu kahve, aslında yokluktan dolayı ortaya çıkmış. Pişirme yöntemi olarak yine bildiğimiz Türk kahvesi gibi hazırlanan bu içecek, genellikle şekersiz tüketiliyor.
Süvari kahve
Sunumuyla farklılaşan süvari kahve, tarsusi kahve veya gar kahvesi olarak da isimlendiriliyor. Fincan yerine ince belli çay bardağında servis edilen süvari kahve, az köpüklü oluyor. Geçmişte efeler tarafından tercih edilen bu kahve, Ege yöresinde yaygın bir içecek
Damla sakızlı
Damla sakızını sevenlerin sürekli içmek isteyeceği bu kahve, aromasıyla klasik Türk kahvesinden ayrılıyor. İçerisinde kahvenin yanı sıra öğütülmüş damla sakızı yer alan bu kahve, tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilir.
Tatar kahvesi
Tatar Türklerine ait olan Tatar kahvesi, usulen yemekten önce tüketiliyor. Tostakay adı verilen bardaklarda servis edilen bu kahvenin üzerine kaymak ekleniyor. Yumuşak içime sahip olan Tatar kahvesi bundan dolayı genellikle şekersiz tercih ediliyor.