Tek hücreli canlı: Maya ve çeşitleri

Tek hücreli canlı: Maya ve çeşitleri

ESRA ŞEN
Abone Ol

Hamurlarımızın pofuduk pofuduk olmasına yardımcı olan maya, tek hücreli canlı olarak adlandırılıyor. Mis gibi kokusuyla herkesin dikkatini çeken maya, birden çok çeşide sahip. Peki maya çeşitleri neler? Bu maya çeşitlerinin işlevleri neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Kuru maya

Bazı yöntemler kullanılarak kurutulan maya, granül halinde satılıyor. Kullanılmadan önce mutlaka çözdürülmesi gereken kuru maya, ancak bu şekilde aktif olmakta. Genellikle tek paketler halinde olduğu için serin ve kuru yerde saklandığı sürece uzun süre kabartma özelliğini koruyor.

Yaş maya

%70 oranında suya sahip olan yaş maya, halk arasında 'taze maya' olarak da isimlendiriliyor. Kısa zaman içerisinde bozulma özelliğine sahip olan yaş maya, açıldıktan belli bir süre sonra kabartma özelliğini kaybediyor. Elastik ve koyu renge sahip olan bu maya, hem eritilerek hem de doğrudan hamura eklenerek kullanılıyor.

Instant maya

Bir yıla kadar hamur kabartma özelliğinde bozulma olmayan instant maya, bu yönüyle mayalar arasında en dayanıklı maya olarak biliniyor. İnce, granüllü bir yapıya sahip olan instant maya, hiçbir sıvıda çözdürülmeden hamura direkt olarak eklenebiliyor. Ancak bu maya kullanılırken tek dikkat edilmesi gereken nokta ise çok soğuk veya çok sıcak bir sıvıyla tepkimeye girmemesine önem verilmesi.

Ekşi maya

Saydığımız tüm bu maya çeşitlerinden ayrılan ekşi maya, tamamen canlı. Beslenerek büyütülen ve oksijene gerek duymadan solunum yapabilen ekşi maya, devamlılığı için emek istiyor. Suyla açılarak kullanılan ekşi maya, özellikle ekmek yapımında kullanılıyor.

E ESRA ŞEN Pirimedya