Sonbahar yaklaşıyor: Adım adım turşu nasıl yapılır?
Sonbahar yaklaşıyor: Adım adım turşu nasıl yapılır?
Ev yapımı turşular ülkemizde oldukça tercih ediliyor. Üstelik sadece Anadolu’da değil, ülkemizin dört bir yanı için aynı durum geçerli. Sonbahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklar başlıyor… Biz de bu süreci size adım adım anlatıyoruz: Şimdi, hazırsanız turşu nasıl yapılır hep beraber yakından bakalım.
Her zaman olduğu gibi öncelikle turşu malzemelerinin seçilmesi gerekiyor. Ardından salamura ve sirkeyi hazırlamak; içme suyu kullanmak, cam kavanozları tercih edip aroma için ek lezzetler seçmek de bu işin bir parçası.
Şimdi madde madde anlatmaya başlayalım:
Sebze seçimini doğru yapın
En önemli unsur elbette sebze seçimi. Bu noktada her ne turşusu yaparsanız yapın mutlaka taze olmasına özen gösterin. Üstelik mutlaka sert olan sebzeleri tercih edin. Yani aslına bakarsanız fasulye turşusu da yapsanız lahana turşusu da yapacak olsanız mutlaka sert olanlarını tercih edin. Bunun nedenini merak edenler için yumuşak olan sebzelerin hızlıca bozulabileceğini de hatırlatalım. Ayrıca isterseniz sebzelerin hızlıca belirli kıvama gelmelerini sağlamak için delme yöntemini kullanabilirsiniz. Bu sırada çürük olan yerleri de kesmeniz çok iyi olur tabii.
Sirke seçimine dikkat edin
Ne turşusu kuracağınıza karar verdiniz, buna uygun seçimleri yaptınız ve çürük yerlerini ayırdınız, sırada sirke seçimi var. Özellikle kaliteli sirkeleri tercih etmeniz çok büyük önem taşıyor. Bu sayede mayalanma epey hızlı gerçekleşebiliyor. Benzer durum aslında birazdan bahsedeceğimiz kaya tuzu için de geçerli.
Kaya tuzunu tercih edin
Kaya tuzu, iri taneleri sayesinde sofra tuzundan ayrılıyor. Bunun en önemli nedeni de mayalanmayı hızlandırması. Yani turşuda kaya tuzunun kullanılması hem turşu yapım sürecini hızlandırıyor hem de çok daha iyi bir mayalanma sağlıyor.
Çeşme suyu kullanmayın
Turşu yaparken düşülen yanılgılardan biri çeşme suyu tercih etmek. Ama bunun yerine sirke ve kaya tuzuyla birlikte içme suyukullanın.
Kavanozlara dikkat
Turşuyu plastik kaplara da kurabilirsiniz elbette ama sağlık açısından cam kavanozlar çok daha faydalı. Çünkü az önce bahsettiğimiz sirke, kaya tuzu ve sebzeler bir araya geldiğinde aslında bir tepkimeye giriyor ve ortaya bir kimyasal çıkıyor. Ayrıca ‘kavanoz’ bölümünde olduğumuz için kavanozların ağzını da sıkıca kapatmanız gerektiği notunu düşelim.
Aroma katmak sizin elinizde
Turşuya aroma katmak sizin elinizde. İsterseniz nohut ya da üzüm suyu tercih edebilirsiniz. Üzüm suyunu eklediğiniz turşunun çok daha farklı bir lezzete bürüneceğine emin olabilirsiniz.
Turşu nasıl yapılır?
Malzemeleri seçtiniz; her şey hazır… Şimdi sıra turşuyu kurmakta. Sebzeleri iyice yıkayıp doğradıktan sonra kavanozların alt tarafına doğru yerleştirmeye başlayın. Bu sırada bolca sıkıştırmaya gayret edin. Yani kavanoz tam olarak dolmuş olsa bile mutlaka yer vardır, sıkıştırmaya devam edin. Sonrasında az önce de bahsettiğimiz malzemeleri kavanoza boşaltın.
Turşu ne kadar sürede olur?
Özenle hazırladığınız turşuların ne kadar sürede hazır olduğunu da merak edip sabırsızlanabilirsiniz, bu gayet normal. Turşunun belirli kıvama gelebilmesi için 2-3 hafta zaman geçmesi şart. Tabii bu süre zarfında turşu kavanozlarının tamamının güneş görmeyen serin yerlerde saklamanız gerekiyor.
Son olarak bir notu da aktarıp rehberimizi tamamlayalım: Kavanozları açıp turşuları bir bir çıkartmaya başladıkça belirli seviyeye geldikten sonra suyun sebzelerden aşağıda kalmamasına dikkat edin. Aksi takdirde turşu bozulur.