Şık bir sofra için olmazsa olmazlar: Masa düzeniyle ilgili her şey

Şık bir sofra için olmazsa olmazlar: Masa düzeniyle ilgili her şey

HABER MASASI
Abone Ol

Mutfakta keyifli vakit geçirerek hazırlamış olduğunuz yemekleri güzel sunumlar ve güzel bir masada sunmak çok önemli. Yemekler için göstermiş olduğunuz özen elbette yemekten sonra kurulacak masa içinde aynı ölçüde olmalıdır. Çok kafa karıştırmadan kısa bilgilerle size aktaracağımız masa düzeniyle ilgili bilgileri kendi zevkinizle de harmanlayarak harika sofralar kurabilirsiniz. Hemen başlayalım!

Şık bir sofrada, lezzetli yemeklerle beraber, hoş sohbetle uzun vakit geçirmeyi kim istemez ki? İsterseniz özel davetlerinizde, isterseniz aile içinde hazırladığınız bir akşam yemeği, arkadaşlarla bir kahvaltı ya da baş başa bir yemek... Hepsi için önemli iki kriter var; birincisi hazırlamış olduğunuz lezzetli yemekler ikincisi ise en az bu yemekler kadar önemli olan masanızın düzeni.

Pek çok kişinin gözden kaçırdığı ya da yeterince özen göstermediği bu sofralar aslında unutulmaz yemekler için iz bırakmaya yeterli. Bu yazımızda sizler için bir masa düzeninde olması gereken her şeyi rehber niteliğinde sizlerle paylaşıyoruz. Hem kendinizi hem de misafirlerinizi mutlu etmek istiyorsanız yazımızın devamı sizi bekliyor…

Hazırlık

Gelecek olan davetli kişi sayısına göre hazırlamış olduğunuz yemeklerde sonra menüye göre tabak bardak seçimi yapabilirsiniz. Daha resmî bir davette seçeceğiniz servis takımınızla samimi bir arkadaş toplantısında seçeceğiniz takım elbette aynı olmayabilir. Hazırlamış olduğunuz yemek listesine göre tabak, bardak ve çatal-kaşık seçimi yaptıktan sonra buna uygun masa örtüsü, peçeteler ve çiçeklerle süsleme yapabilirsiniz. Mevsimine göre tercih edeceğiniz canlı ya da kuru çiçeklerle istediğiniz aksesuarları birleştirerek davetlilerin daha özel hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Sofra kurulumu

Masa düzeninde kafaları en çok karıştıran kısma geldik. Tabak dizilişi, çatal-bıçak-kaşık dizilişi, bardakların dizilişi, bunların hangi yönde olacağı, ne tarafa bakacağı epey kafa karıştırıcı gibi gözükse de aslında oldukça basit. Bir kere iskeleti oturttuktan sonra kalan tüm dizaynı zevkinize göre tasarlayarak harika sunumlar hazırlayabilirsiniz. Öncelikle olarak dikkat edilmesi gereken husus yemeğin dıştan içe doğru devam ediyor olmasıdır. Bu sebeple hem tabaklarda hem de kullanacağınız çatal-bıçak-kaşık takımlarında ilk yemekte kullanılacaklar en dışta, en son yemekte kullanılacaklar ise en içte olacak şekilde dizilmelidir. Kısaca sofra üzerinde olması gereken tüm malzemeleri nerelere koyacağımızı hem yazılı hem de görsel olarak size aktaralım.

• Peçete; tabakların sol kısmında, tabakların içine konulabilir.

• Tabaklar; sofraya 4 farklı tabak ve 1 kase konulur. En alta konulan servis tabağıyla yemek servis edilmez sadece supla olarak konulmaktadır. Servis tabağı, üzerinde yemek tabağı ve üzerine kase konulur. Salata tabağı ise bunlardan ayrı olarak sağ üst kısma koyabilirsiniz.

• Bardaklar; su ve meyve suyu için iki ayrı bardak kullanabilirsiniz. Bunlar servis tabağının sağ tarafında olmalıdır.

• Bıçaklar; masada menüye göre en fazla 3 adet bıçak bulunmalıdır. Ana yemek, ara sıcak ve soğuk yemek bıçağı olarak tercih edebilirsiniz. Bunların keskin tarafı tabağa bakacak şekilde sağ tarafta bulunmalıdır.

• Çatallar; yine menüye göre çatalları tercih edebilirsiniz. Tabağın sol tarafında ve menüye göre içten dışa göre dizilmelidir. Tatlı çatallarını tabağın ön kısmında yerleştirebilirsiniz.

• Kaşıklar; bıçağın yanında ve en dış kısmında bulunmalıdır. İlk olarak çorbayla başlandığı için en dışa yerleştirilmelidir. Tatlı kaşığını da yine çatala paralel şekilde servis tabağının ön kısmına yerleştirebilirsiniz.

Toplama

Pişirmiş olduğunuz lezzetli yemekleri, hazırlamış olduğunuz özenli sofralarda kurarak unutulmaz davet akşamlarına isminizi yazdırdığınıza göre gelelim son olarak toplamada dikkat etmemiz gereken hususlara. Burada ilk olarak misafirler sofradan ayrıldıktan sonra öne porselen takımları daha sonrada cam takımları toplamanız gerekiyor. Çok ses çıkarmadan, davetlileri rahatsız etmeden tüm malzemeleri masadan kaldırabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin : )