Sebzemeyve atıklarını değerlendirmenin en leziz ve en pratik yolları

Sebzemeyve atıklarını değerlendirmenin en leziz ve en pratik yolları

HABER MASASI
Abone Ol

‘Lokmacımbilindik şeyleri daha önce de yapmaya özen gösteriyorduk ama bize kalansebzeleri değerlendirebileceğimiz bambaşka önerilerde bulunsan hiç de fenaolmaz’ diyenler derin bir oh çekebilir. Bu defa mutfaklarda yenilik vakti.

Her yerde israf olur ama Lokma okurlarının mutfaklarında asla. Çünkü biz tüm gıdalarımızı geri dönüştürmeyi oldukça iyi biliriz. Özellikle de söz konusu sebze ve meyve atıkları olduğunda atık gözüyle bakılan şeylerden harikalar yaratmak için en doğru adrestesiniz.

Gıda atıklarının birçoğunu kurutma, dondurma, pişirme, fermente etme gibi metotlarla dönüştürmek, mutfaklarımızda yıllar yılı yaptığımız bir şey olsa da mevzu bahis sebze atıkları olduğunda ne yapacağımızı pek de bilemediğimizden bu yazımız artık bizim mutfaklarımızdaki yeni rehberimiz.

Narenciye kabukları

Yaz kış demeden sofralarımızda kendine yer bulan yegane şey nedir diye sorsak cevap şüphesiz ki; narenciyeler olarak adlandırdığımız turunçgiller familyası olurdu. Peki ya sıklıkla tükettiğimiz narenciye meyvelerinin kabukları? Aramızda hala narenciye kabuklarını kurutup saklamak yerine çöpe atan birileri varsa şayet bu bizi üzer. Kuruttuğumuz narenciye kabuklarını sıcak içeceklerimizde değerlendirirken kuruma esnasında da ortalığa yaydığı o müthiş kokunun büyüsüne kapılmak bizim en sevdiğimiz geri dönüşüm metotlarından biri.

Brokoli sapları

Mutfaklarda sıklıkla çiçek kısmı tüketildiğinden sap kısımları genellikle çöpe giden brokoli mutfaklarımızın en leziz geri dönüşüm malzemelerinden biri. Örneğin bol miktarda beta karoten içeren brokoli saplarıyla yapabileceğimiz enfes bir çorba göz sağlığımız için de son derece faydalı.

Kabak çekirdekleri

Diğerlerini daha önce duyduysanız da kış sofralarının baş tacı olan kabakla ilgili bu dönüştürme yöntemimizi duymamış olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Kabağın içinden çıkardığınız çekirdekleri bir tepsiye dizerek tuzladıktan sonra 200 derecede fırına vererek 10-15 dakika kadar pişirin ve çekirdekleriniz hazır. Bu çekirdeklerin salatalarınıza çok yakışacağını da eklemeyi unutmayalım.

Otlardan artanlar

Hemen hemen her yemeğin içerisinde kendine yer bulan yeşilliklerin de arta kalanlarını bozulmadan saklamanın pratik bir yolu var; kurutup saklamak. Yeşilliklerinizden arta kalanları kurutup uzun süre saklayarak, daha sonra yemeklerinizin üzerinde çeşni olarak kullanabilirsiniz.

Kereviz sapı

Kereviz sapları da tıpkı brokoli sapları gibi hak ettiği değeri görmeyenlerden. Kereviz saplarını çorbalarımızda, salatalarımızda ve garnitürlerimizde kullanmak yerine çöpe atmak ne yazık ki oldukça sık yapılan eylemlerden biri. Kereviz sapını yapraklarından ayırarak dondurucunuzda saklamak yapılacak en doğru şeylerden.