Sebzeleri atmaya son!

Sebzeleri atmaya son!

ESRA ŞEN
Abone Ol

Mutfakta sıfır atık hepimizin önem vermesi gereken konuların başında geliyor. Dünya'da bazı insanlar gıdaya ulaşamazken bazıları ise bu gıdaların tonlarcasını israf ediyor. İsraf edilen gıdaların başında ise sebzeler geliyor. Pazardan marketten kilo kilo aldığımız ancak bir iki tane kalıp yemek yapılamaz hale geldiğinde beklemekten israf olan sebzeleri değerlendirmenin birçok yolu var. İşte o yollar...

Sebze suyu yapın!

Dolabı bir açtınız ki bir tane havuç, bir iki tane kabak, maydanoz gibi yemeklerde kullanılamayacak kadar az kalmış sebzeler gördünüz. Ne yapacağız bir sonraki alışverişe kadar kötü olmasını bekleyip sonunda da çöpe atacak değiliz. Arta kalan sebzeleri bir tencereye alın ve ister et suyunda isterseniz de normal suda bu sebzeleri haşlayın. Sebzelerin tüm aroması suya geçeceği için bu suyu soslarınızda, makarna veya çorba yapımında kullanabilirsiniz. Hem bu sayede yemekleriniz tıpkı bir şefin eli değmiş gibi olacaktır.

Kompost yapın

Aslında eskiden ninelerimizin biraz daha basit şekilde ve yaptığı kompost son zamanlarda doğal yaşama olan ilgiyle beraber yeniden gündemde. Sebze kabukları veya çürümeye yüz tutmuş sebzeleri bir kabın içerisinde bekleterek doğal gübre olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede saksınızda veya bahçenizde yetişen bitkiler doğal gübreyle tüm vitamin ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Boya olarak kullanın!

Kulağa biraz tuhaf geliyor olabilir ancak yüzyıllar önce insanoğlu tamamen bitkilerden boyalar elde ediliyordu. İşte bu yüzden evde bir iki tane kalan sebzeleri çöpe atmak yerine kumaş boyamak için kullanabilirsiniz. Buna en iyi vereceğimiz örnek sebzeler arasında mor lahana geliyor. Mor lahanayı haşlayıp suyunun içerisine boyamak istediğiniz kumaşı atarsanız harika bir mor renk elde etmiş olursunuz.

Cips yapın!

Televizyon karşısında veya arkadaşlarla sohbetlerimizde en çok yediğimiz atıştırmalıklar arasında cips alıyor. Ancak her ne kadar sevsek de maalesef bu atıştırmalıklar zararlı. Ama bizim yapın dediğimiz cipsler hariç! Havuç, patates, pancar, biber gibi birçok sebzeyi makinelerde ya da güneşte kurutarak sağlıklı cipsler elde edebilirsiniz. Bu sayede hem istediğiniz o çıtır lezzeti yemmiş olursunuz hem de sebzeleriniz çöp olmaktan kurtulur.

E ESRA ŞEN Pirimedya