Sebze ve meyveleri olgunlaştıran gaz: Etilen gazı
Sebze ve meyveleri olgunlaştıran gaz: Etilen gazı
Meyve olgunlaşma hormonu olarak bildiğimiz etilen, rengi ve kokusu olmayan bir gaz. Bazı meyve ve sebzeler bu gazı diğerlerine göre daha fazla salgılayarak aşırı olgunlaşmaya çok müsait. Tabi bu aşırı olgunlaşma da beraberinde çürümeyi getiriyor.
Bilimsel adı C2H4 olan etilen gazı, kokusu ve rengi olmayan bir gaz. Meyve ve sebzelerin olgunlaşmasını sağladığı için "meyve olgunlaştırma hormonu" olarak da adlandırılan bu gaz, bazılarında aşırı salgılanıyor. Meyve ve sebzelerde aşırı salgılandığı zaman raf ömürlerinin düşmesini sağlayan etilen gazı, bazı gıdalarda daha fazla bulunurken bazılarında az bulunuyor. Bu sebeple meyve ve sebzeleri bir arada bulundurmak onların birbirlerinden etkilenerek daha kolay çürümesine sebep oluyor. Bunda vereceğimiz en basit örnek, çürük elmanın poşette kalan diğer elmaları da hızlı bir şekilde çürütmesi.
Tabi etilen gazı sadece meyve ve sebzelerin çabucak bozulmasına değil aynı zamanda olgunlaşmasına da yardımcı olduğu gibi bu gazı üreten gıdaları olgunlaşmadan toplamak mümkün. Çünkü toplandıktan sonra da salgıladıkları gazlar sayesinde olgunlaşabiliyorlar. İşte etilen gazı üretebilen meyve ve sebzeler arasında; kayısı, elma, avokado, şeftali, nektarin, armut, üzüm, domates, kavun, muz, incir ve soğan. Etilen gazını az üreten ve duyarsız olan meyve ve sebzeler ise yaban mersini, kırmızıbiber, havuç, kiraz, mısır, patlıcan ve çilek.