Salatalar onsuz olmaz: Dereotu saksıda nasıl yetiştirilir?

Salatalar onsuz olmaz: Dereotu saksıda nasıl yetiştirilir?

HABER MASASI
Abone Ol

Salata tarifleri dendiği vakit çeşitli otlar her daim baş köşeyi kapar ve gelip mutfaklarımızın en kıymetli köşelerine yerleşiverir. Enfes aroması ve büyüleyici kokusuyla da dereotu işte bu otlar arasında en sevileni ve en sık tercih edilenidir. Ödem söktürücü etkisiyle de sağlıklı beslenmeye gönül verenlerin vazgeçemediği dereotu; salataların da baş tacı olduğundan dereotunu evde kendi yetiştirmek isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Gelin bu duruma el koyalım ve dereotu saksıda nasıl yetiştirilir? Hep beraber mercek altına alalım!

Yalnız salata tariflerinde değil; poğaça tarifleri,börek tarifleri söz konusu olduğunda da peynirle buluşup aklımızı başımızdan alır dereotu. Hal böyle olunca da dereotu kendi saksılarımızda yetişsin her lazım olduğunda kendi dalımızdan tazecik koparıp kullanalım isteğimiz pek de boşuna değil gibi...

Saksı seçiminden, toprak seçimine, yetiştirme koşullarından, püf noktalarına kadar tüm ayrıntılarıyla ele aldığımız dereotu nasıl yetiştirilir? Rehberimizle evinizde kendi dereotunuzu kendiniz yetiştirmeye hazır mısınız?

Saksı seçimi son derece önemli!

Saksı seçimi yalnızca dereotu yetiştirmek hususunda değil; kendi evlerimizde, kendi saksılarımızda yetiştirmek istediğimiz her şey için oldukça önemli. Saksıyı doğru seçmek en önemli adımlardan biri.

Tüm bitkiler de altı delikli yani drenajlı saksılar kullanılması gerektiğinden bu durum dereotu için de farksız değil.

Drenajı olmayan saksılarda dereotunuz çürüyebilir. Uzun ince veya orta boy yuvarlak saksılar dereotu yetiştirmek için en ideal saksı tiplerindendir.

İkinci adım da ise toprak seçimi var!

Saksıda yetiştireceğimiz her bitkinin en önemli adımlarından biri de toprak seçimidir. Saksıda dereotu yetiştirmek için tercih edebileceğiniz en ideal toprak çeşidi torflu bahçe toprağıdır. Toprak seçimi bitki yetiştirme aşamasında en önemli kararlardan biridir.

Adım adım dereotu nasıl ekilir?

  • Öncelikle saksıyı torflu toprak ile doldurun.
  • Daha sonra dereotu tohumlarını belirli aralıklarla saksıya yerleştirin.
  • Tohumları yerleştirdikten sonra tohumların üzerini toprakla örtün.
  • Ve can suyunu verin. Can suyu ekilen ürünlerin ilk sulanma işlemine verilen addır.
  • Saksıyı bol güneş alan bir yere koyun.
  • Dereotu susuz kaldığında kurur, çok sulandığında ise çürür. Bu yüzden sulama aşamasına dikkat etmek oldukça önemli.
  • Dereotunuzu her gün sulamaya özen gösterin. Lakin toprak nemli kalıyorsa bu süreyi 2-3 güne kadar da çıkarabilirsiniz.