Saksıda yetiştir: Kivi
Saksıda yetiştir: Kivi
Bağışıklığımızı güçlendirmek için elimizden geleni yaptığımız dönemlerde turunçgillerden dahi fazla C vitamini içermesiyle bağışıklık sistemimize kalkan oluşturan, tadıyla damakları çatlatan kiviyi satın almaya son vermek için yapmanız gereken tek şey bu yazıyı sonuna kadar okumak ve gerekli talimatlara uymak. Hadi! Hep beraber kivi yetiştiriciliğine başlıyoruz!
‘Lokmacım yazı pek bir seviyoruz ama kış meyvelerinin de tadı bir başka’ diyenlerin bu başlığı görür görmez heyecanlandıklarından hiçbir şüphemiz yok. Peki ya sofralarımızdan mevsimine uygun olarak hiç eksik etmediğimiz, çok ama çok sevdiğimiz tüm sebze meyveleri evlerimizde yetiştirsek sizce nasıl olurdu hiç düşündünüz mü?
Biz düşündük ve ‘saksıda yetiştir’ serimizle zaman zaman yer vereceğimiz saksıda yetiştirilmeye elverişli tüm sebze meyvelerle, evlerimizi minik birer seraya dönüştürmeye karar verdik. Bu serimizin de ilk konuğu; kışı sevme sebebimiz, mayhoş tadıyla gönülleri fethedenimiz, şifa deposu kivi olsun istedik.
Saksıda kivi yetiştirmenin püf noktaları
• Kendi kivimizi yetiştirmek için elbette ki bize lazım olan ilk şey organik bir kivi. İyi seçilmiş, olgun bir kivinin siyah çekirdekleri yani tohumları bizim için her şeyin başlangıcı…
• Kividen çıkardığımız tohumları çimlendirip kendi kivimizi yetiştirmek için öncelikle çıkardığımız çekirdeklere zarar vermeden itinayla temizlemeli ve bir kaba almalıyız.
• Orta boy bir kaba aldığımız tohumlarımıza ılık su eklemeliyiz.
• Uygun bir kaba alarak filizlenmelerini beklediğimiz tohumlarımızı bir haftalık süre boyunca ılık bir yerde muhafaza etmeliyiz.
• Tohumlarımızın filizlenmesini beklediğimiz bir haftalık süreçte tohumlarınızı zararlı mikroorganizmalardan arındırmak adına suyunuzu dikkatli bir şekilde değiştirebilirsiniz.
• Bir hafta sonunda filizlenmiş tohumlarınızı, ıslattığınız kağıt havluların üzerine yerleştirin daha sonra içini rahatlıkla görebileceğiniz şeffaf bir kapla üstünü örtün. Unutmayın ki tohumların tam anlamıyla filizlenebilmeleri için hava almamaları gerekir.
• Daha sonra tohumlanmaya başlayan filizlerinizi 2-3 saksıya eşit şekilde yerleştirip üzerini toprakla kapatabilirsiniz.
• Kivileriniz tam anlamıyla büyüyüp toprak üzerine çıkıp uzamaya başladıkça saksıların boyutunu da büyütmelisiniz. 2-3 yıl boyunca doğru bakımla beraber iyice büyüyecek kivi fidanınızı evin içerisinde sıcak ve güneşli bir ortamda bulundurup, toprağını sürekli nemli tutmayı da ihmal etmediğiniz takdirde bir süre sonra kivi ağacınız dahi olabilir.