Saksıda avokadonun incelikleri: Evde avokado nasıl yetiştirilir?
Saksıda avokadonun incelikleri: Evde avokado nasıl yetiştirilir?
Zaman zaman evde yetiştirebileceğiniz bitki, meyve ya da sebzelere yönelik ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. Bu kez de evde avokado yetiştirmeye yönelik tüyoları paylaşıyoruz. Saksıda bir bitki yetiştirmenin insan için manevi anlamda avantajı çok büyük. Özellikle de pandemi nedeniyle daha çok evde kalınan bugünlerde saksılarda yetiştirebileceğiniz bitkiler sayesinde endişe ya da kaygılarınızı minimuma düşürebilirsiniz. Peki ama evde avokado nasıl yetiştirilir, tüm detaylarıyla anlatıyoruz.
Evinizde bitki yetiştirerek tazelik ve ferahlık katmaya ne dersiniz? Sağlık açısından birçok faydasının olduğunu bildiğimiz, hobi olarak başlayıp ardından bir tutkuya dönüşen bitki yetiştirme sanatı adeta doğal bir şifa kaynağıdır. Özellikle saksıda yetişen toprak bitkileri günlük stres ve endişelerinizi azaltmanıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda hava kalitesini de arttırmaya yardımcı olmaktadır. Bitki olmayan odalara kıyasla havada bulunan bakteri ve küflerin yüzde 60 oranında daha az olduğu kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmalara göre iş yerinde ve evlerde bitki-çiçek bulundurmak bilimsel becerileri arttırarak verimliliği, konsantrasyonu, yaratıcı performansı ve problem çözme becerilerini üst düzeyde etkilemektedir. Bitkilerin yanında olmak daha sakin hissetmenizi, modunuzu yükseltmenizi ve bulunduğunuz ortamın güzelleşmesini sağlamaktadır. Evde bitki yetiştirmenin faydalarından kısaca bahsettikten sonra kolları hemen sıvıyoruz ve çekirdekten bir bitki yetiştirmeye başlıyoruz. Bunun için gerekli olan avokado çekirdeği ile güzel bir serüvene başlayalım…
Avokado çekirdeği nasıl ayrılır?
Evde avokado yetiştirmek oldukça basit ve keyiflidir. Bunun için ihtiyacımız olan şey bir tane avokado çekirdeği. Burada püf nokta çekirdeğine herhangi bir zarar gelmeden sağlam şekilde meyveden ayırmak. 5 dakika temiz bir suda bekleterek tüm kalıntılardan arınmasını sağladıktan sonra kuru bir havluyla iyice kurulayarak hazır hale getiriyoruz. Bir sonraki aşama ise suya koyacağımız çekirdeğin içinde filizlenmesini sağlamak için delikler açmak. Bunun için avokado çekirdeğinin sivri kısmı üste, tombul kısmı alta gelecek şekilde ayarlama yaptıktan sonra alt kısımlarını kürdan yardımıyla 2-3 yerinden batırmak olacaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra bir su bardağına çekirdeği yerleştirmek olacaktır. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tombul kısmının altta olmasıdır. Bu sayede çekirdeğin ⅓ suda kalmış olacak ve filizlenmesi için gereken takviyeyi almış olacaktır. Bununla beraber yaklaşık olarak 5-6 haftada köklenmiş olduğunu göreceksiniz. Ara ara kontrol ederek bardakta azalan suya ilaveler yapabilirsiniz.
Avokado bitkisi sıcak seven bir bitkidir. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmadan ancak ışık alan bir yerde muhafaza ederseniz sağlıklı bir şekilde gelişmesini gözlemleyebilirsiniz. Suda beklettiğimiz çekirdeğin en az 1 ay süre sonra alttan filizlendiğini üstten ise yaprak vermeye başladığını görebilirsiniz. Daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için çıkan yapraklarını 15 cm uzunluğundan sonra dikkatli bir şekilde budayabilirsiniz. Bu şekilde daha sağlam bir gövde elde etmiş oluruz. Artık kök salan ve yapraklı bir gövdeye sahip olan avokado çekirdeğimizi toprağına alma vaktimiz gelmiş demektir… Çapı 10-20 cm arasında olan bir saksıya köklerine zarar vermeden dikkatli bir şekilde dikebilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken husus ise çekirdeğin bir kısmının toprağın üzerinde olması.
Bakım önemli
Ekme işlemini tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken bakımı sağlamak. Avokado bitkisini evinizin güneş alan bir yerine yerleştirebilirsiniz, zamanla mutlu olduğu yeri bitkilerin yeşilliklerinden anlayabilirsiniz. Toprağını devamlı olarak nemli tutabilirsiniz çünkü suyu seven bir bitkidir. Ancak çok sulamanız da zararına olacaktır. Evinize ferahlık ve canlılık katan avokado bitkisini yetiştirmek işte bu kadar basit! Sevginizle birlikte büyüttüğünüz bu bitkiyi imkanınız varsa bahçeye ekebilir ve 3-15 yıl arasında meyvelerini görebilirsiniz.