Sahlep mi salep mi? Nedir ve nasıl yapılır?
Sahlep mi salep mi? Nedir ve nasıl yapılır?
Dikkat! Bu yazımızda elbette marketlerde hazır kutularda satılan saleplerden bahsetmiyoruz! Gerçek toz salep nedir ve nasıl yapılır? Salebin faydaları? gibi sorulara cevap veriyoruz! Küçücük bir pakedi bile tüm kış yeten bu kıymetli bitki tozunun, kış aylarında haftada bir tüketilmesi gerektiğini söyleyerek yazımıza geçelim!
Sahlep mi salep mi?
Bu tartışmaya son noktayı koymaya geldik! Evet birçok yerde hem sahlep hem de salep kelimesini görmüşüzdür. TDK'ye göre sahlep kelimesi eski kullanımdır. Şu anki kullanıma göre salep, hem salep tozunun elde edildiği bitkiyi hem bu tozu hem de bu tozdan hazırladığımız içeceği ifade eder.
Salep nedir?
Salepgillerin tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisidir. Bu bitkinin yumru durumundaki kökleri dövülerek beyaz bir toz hazırlanır. İşte şekerli sütle pişirdiğimiz bu toz salep içeceğini oluşturur.
Bu tozdan 1kg elde etmek için 2600 orkideye ihtiyaç vardır!
Tam ölçülü salep tarifi
Biz iki kişilik tarif vereceğiz siz bunu artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Malzeme olarak 500 ml süt, 1,5-2 yemek kaşığı toz şeker, 1 silme tatlı kaşığı toz salep yeterlidir. Ocakta ısıttığınız sütün içerisine salep ve şekeri ekleyip tel çırpıcı yardımıyla kısık ateşte pişirin. Başta çok sıvı bir kıvamda olacaktır ancak sabırla pişirmelisiniz. Salebin içerisindeki toz zerreleri ısıyla birlikte açığa çıkacak ve güzel bir kıvam alacaktır. Yaklaşık 20-30 dakika sonra salebiniz hazır. Toz tarçın serperek servis edebilirsiniz.
Salebin faydaları
Bu kadar lezzetli bir içeceğin böyle faydaları olduğunu okuyunca inanamayacaksınız.
-Yağ yakımını hızlandırır.
-Bronşit ve öksürüğe birebirdir.
-Sindirimi kolaylaştırır ve hemoroide iyi gelir.
-Hafızayı güçlendirir.
-Şişkinliğe iyi gelir.
-Vücut ısısını artırır.