Safranbolu turunda tıka basa doyabileceğiniz 6 mekan
Safranbolu turunda tıka basa doyabileceğiniz 6 mekan
Safranbolu her ne kadar bir şehir gibi düşünülse de aslında Karabük’e bağlı bir ilçe. Tarihi yapısı, turistik mekânların bolluğu ve diğer birçok sebep Karabük’ü gölgede bırakıyor. Geçtiğimiz yıllarda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu ilçe, özellikle son yıllarda en popüler gezi rotaları arasında yer alıyor.
Görüleceklerin başında Eski Çarşı; Kaymakamlar Evi, Tarihi Cinci Hamamı, Saat Kulesi ve Kent Tarihi Müzesi gibi yerler var. Ama biz her zaman olduğu gibi turumuzu yeme-içme üzerine kuruyoruz. : ) Safranbolu’da da elbette yöresel olarak tercih edilebilecek çok fazla lezzet var. Eğer siz de bu bölgeye gittiyseniz, sabah kahvaltısından başlayarak akşam yemeğine kadar geniş bir yelpazeyi barındıran rehberimize göz atabilirsiniz.
Çubuk Fırını
Sabah kahvaltısının olmazsa olmazlarından biri simit. Evet, Türkiye’nin hemen her yerinde odun ateşinde pişmiş simitleri yiyebilir ya da pastane simitlerini tadabilirsiniz. Ama Safranbolu’nun simidi biraz farklı.
Bu ilçede simitler susamsız. Evet; daha önce duymamış olabilirsiniz ama Safranbolu’nun kendine has simitlerinin üzerinde susam yer almıyor. Aslında sırf bu sebeple kel simit ya da su simidi gibi farklı isimler de takılıyor. Sabah kahvaltısında sıcacık bir çayın yanında bu simitlerden tercih edebilirsiniz. Fırınların neredeyse tamamından susamsız simit alabilirsniz ama bizim favorimiz Tarihi Simit ve Çubuk Fırını
Çorba Diyarı
Kahvaltıda simit-çay yerine çorba da tercih edebilirsiniz. Bunun için Safranbolu’da 24 saat açık olan Çorba Diyarı’na uğrayabilirsiniz. Saat sınırlaması olmadığı için özellikle de kışın Safranbolu gezisine çıkanlar akşam ya da gece saatlerinde de bu mekânı deneyebilirler.
Çeşitler arasında işkembe, tuzlama, dil, domates, tuzlama, kelle paça, ezogelin ve mercimek var. Çorba Diyarı aslında diğer önerilere göre epey yeni bir mekân. Ama kesinlikle denemeye değer.
Adres: Atatürk, Çelik Gülersoy Cd. No:28, 78600 Safranbolu/Karabük
Safranbolu Sofrası
Safranbolu’ya geldiğinize ilk uğrayacağınız yerlerin başında Eski Çarşı ve Cinci Hamam’ı geliyor. Bu küçük rotayı tamamladığınızda ise artık bir öğle yemeği yeme zamanı gelmiştir. Bölgenin en samimi ve sıcak restoranlarından biri Safranbolu Sofrası.
Peruhi, sac tava, kuymak, bükme pide ve peruhi gibi lezzetlerin yanında yöresel yöntemlerle hazırlanan iskenderi de tadabilirsiniz. Fiyatların makul olması da bu mekanın tercih sebepleri arasında yer alıyor.
Adres: Çeşme, Eski Çarşı 24/A, 78600 Safranbolu/Karabük
Atiş Cafe
Eski Çarşı’nın en iyi mekânlarından bir diğeri de Atiş Cafe. Eğer sabah saatlerinde gittiyseniz özel olarak hazırlanan reçelleri tadabilir; güne iyi başlamak için bol protein yüklemeli bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Atiş Cafe’yi öğle ve akşam yemeği için de tercih edebilirsiniz. Zira rum mantısı, peruhi ya da safranlı etli pilav gerçekten çok lezzetli. Ayrıca bu mekanda Safranbolu’nun meşhur Bağlar gazozunu da bulabilirsiniz.
Adres: Babasultan, Han arkası sokak No 34, 78600 Safranbolu/Karabük
Gökçüoğlu Konağı, Marmelat
Safranbolu Bağlarbaşı Mahallesi’nde yer alan iki asırlık Osmanlı konağı restore ediliyor ve ortaya Marmelat isimli butik kafe çıkıyor. Bu sebeple yediğiniz yemeğin ya da içtiğiniz gazozun tadı da başka oluyor tabii.
Yeme-içme menüsü oldukça geniş. Yöresel lezzetler bir yana salata, makarna ve pizza tercih edebilir; bölgeyi turlamak için biraz enerjiye ihtiyaç duyuyorsanız bol vitaminli meyve sularını içebilirsiniz.
Adres: Bağlarbaşı, Değirmenbaşı Sk. No:13, 78600 Safranbolu/Karabük
İmren Lokum Konak Boutique Hotel
İmren Lokum Konak Boutique Hotel’in favorileri Rum mantısı ve peruhi olsa da diğer alternatiflere de yönelebilirsiniz.
Yemekten sonra birbirinden güzel lokumlar ve kahveyle bir öğünü tamamlayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında bölgeye gidenlerin şömine başında ısınabileceğini de ekleyelim.
Adres: Çeşme, 78600 Safranbolu/Karabük