Ramazanda kilo vermenin 5 altın kuralı
Ramazanda kilo vermenin 5 altın kuralı
Normalden uzun öğün araları, uzun süre susuzluk gibi etkilerle oruç, vücudun metabolizma hızında değişikliğe yol açar. Bu süreçte tüm günün açlığıyla bir de görkemli bir sofraya oturmak kilo alma riski doğurur. Sahurda tüm günün yükünü mideye yüklemek de aynı şekilde. Peki bütün bunlara rağmen Ramazan ayı içerisinde, dengeli beslenerek kilo verebileceğinizi biliyor muydunuz? Belli kurallara dikkat ederek değil kiloyu korumak, fazla kilolarınızdan bile kurtulmanız mümkün. İşte bu şekilde arınmaya detoks ya da Ramazan diyeti diyebiliriz. Ramazan ayında da sağlıklı yaşamayı sürdürmek hatta kilo vermek istiyorum diyorsanız, doğru yerdesiniz.
Ramazan ayında azalan öğün sayısı ile ters orantılı olarak bizde, ihtiyacımız olanı iki öğüne sıkıştırmak gibi yanlış bir algı oluyor. Bu da azalan metabolizma hızına artan porsiyon miktarına bağlı olarak kısa sürede kilo artışı yaratıyor. Bu arada karbonhidrattan zengin hamur işlerinin, Ramazanla özdeşlenen şarküteri ürünlerinin buna karşın azalan su ve sebze tüketiminin olumsuz etkisini de görmezden gelmemek lazım. Peki, Ramazanda kilo almamak için ne yapmalıyız? Ramazan ayını zayıflamak için fırsata dönüştürebilir miyiz?
#1 Kilo almamak için sahura mutlaka kalk!
Kilo alıp almayacağını sahurda ne yaptığın belirliyor. Sahura mutlaka kalkmak ve hafif gıdaları tercih etmek yerinde olur. Sahurda gün içinde susuzluk hissi yaşatacak asidik peynirlerden, zeytinden ve fazla baharatlı şarküterilerden kaçın. Hamur işleri, makarna ve kırmızı et su çeken gıdalardandır. Bunun yerine lifli ve tok tutan gıdalar tercih etmelisin. Suyu da bolca içmeyi unutma, gün içinde susuz kalırsan yağ yakımın zorlaşır… Bunların yanında sahur yaptıktan en az 1 saat sonra uyuman gerekiyor. Bu durum hem uyku kalitesi hem yediklerinin yağa dönüşme sürecini etkiliyor.
#2 İftarı bir çorba ve hafif kahvaltılıklar ile aç!
Bütün gün bekleyen rölantideki mideni sakince uyandırıp sindirim sistemini strese sokmaktan kaçın. Ana öğünü, iftarı açtıktan en az 20 dakika sonra yapmak ideal bir tercih olacak. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından normalden çok fazla miktarda ve hızlı yemek mide gerginliğine yol açar. Çoğu zaman tansiyon yükselmesine ve hormonların hızlı salgılanmasına sebep olur.
#3 iftar sonrası 30 dakika yürüyüş yap!
Oruç tutarken spor yapmak çok zor olacağından günün iftardan kalan zamanında hafif tempolu yürüş yapmak yediklerinin sindirimi ve metabolizma hızını olumlu yönde etkileyeceğinden sağlığın için en iyi şey olacak.
#4 Bol su tüket
iftarın hemen üzerine bol su içersen mide asidini seyreltirsin ve hazmın zorlaşır. İftarı açarken içtiğin 1 bardak su yeterli. 30–45 dk kadar sonra bolca su içmeye başlayabilirsin.
#5 İftarla sahur arasına ek bir öğün!
Kan şekerini düzenlemek için bir kase tarçınlı yoğurt ideal olacaktır. İçine lif bakımından zengin böğürtlenler, elma püresi, doğranmış hurma parçacıkları katabilirsin. Bu öğün metabolizmanı aktif tutarak kilo vermene yardımcı olacaktır.
Ramazan diyet menüsüne örnek niteliğinde bir liste:
Sahur:
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1-2 dilim beyaz peynir veya 2 kaşık lor peyniri
- 2 adet kuru kayısı veya 1 adet kuru hurma
- 2 adet ceviz içi veya 5 adet badem/fındık
- 2-3 adet zeytin
- Domates, salatalık, mevsim yeşillikleri
- 2-3 dilim tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği
- 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt
- Gece Ara Öğünü:
- 1 bardak süt/kefir/ayran veya 1 kase yoğurt
- 1 porsiyon meyve
- İftar:
- 1-2 bardak su + 1 adet kuru hurma veya 3 adet zeytin
- 1 kepçe çorba (az yağlı olan mercimek, tarhana veya sebze çorbaları tercih edilmelidir.)
- 1 porsiyon 60-80 gr köfte/dana eti/balık/ hindi eti/tavuk eti
- 1 porsiyon 3-4 kaşık sebze veya bakliyat yemeği
- 2 kaşık yoğurt veya 1 kase cacık veya 1 bardak ayran
- Zeytinyağı eklenmiş salata veya haşlama sebze
- 1 dilim pide(25 gr) veya 3 kaşık pilav/makarna