Ramazanda kaçınmanız gereken 6 davranış!

Ramazanda kaçınmanız gereken 6 davranış!

ESRA ŞEN
Abone Ol

Ramazan ayında uzun süre aç kaldığımız için hem iftarda hem de sahurda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü bazı yeme alışkanlıklarımız vücudumuzun susuz ve enerjisiz kalmasına yol açıyor. Peki ramazan ayı boyunca kaçınmamız gereken şeyler neler hadi gelin birlikte bakalım.

Sahura kalkmayı unutmayın!

Bazıları ramazanda sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışıyor. Bu alışkanlık çok yanlış! Çünkü gün boyu uzun saatler aç kalan vücudumuz, susuz ve enerjisiz kalıyor. Ayrıca kasların erimesine de sebep olan bu alışkanlık, sanılanın aksine metabolizmayı yavaşlattığı için kilo almaya sebep oluyor.

Beyaz ekmek ve pide yemeyin!

11 ay boyunca en çok özlediğimiz şeylerin başında pide geliyor. Ancak uzmanlar beyaz ekmek ve pidede yer alan karbonhidratların kaliteli olmamasından dolayı çabuk acıktırdığını vurguluyor. Bu sebeple hem uzun süre tok tutacak hem de daha sağlıklı olan çavdar ekmeği, siyez, tam tahıllı ve tam buğday ekmeği gibi ekmekleri tercih etmeniz gerekiyor.

Fazla karbonhidrattan ve yağdan uzak durun!

Hem sahurda hem de iftarda karbonhidrattan ve yağdan uzak durmanız gerekiyor. Çünkü ikisi de hem acıktırıyor hem susatıyor hem de kontrolsüz kilo almanızı sağlıyor. Bu sebeple yeşillik ağırlıklı ve protein oranı yüksek gıdalar tercih etmeniz gerekiyor.

Orucunuzu açar açmaz ana yemeğe hemen yönelmeyin!

Uzun saatler aç kaldıktan sonra bu maddenin uygulanması, itiraf edelim gerçekten zor. Ancak uzmanlar, doyma sinyalimizin yemeği yedikten 20 dakika sonra geldiğini söylüyor. Bu sebeple orucunuzu açtıktan sonra ana yemeğe geçmeden önce en az 15 dakika ara vermeniz gerekiyor. "Peki bu ne işimize yarayacak Lokmacığım?" dediğinizi duyar gibiyim. Bu süreye uyduğunuz zaman kan şekeriniz ani yükselmiyor ve yavaş yemenizi sağladığı için de porsiyon kontrolü yapmanız kolaylaşıyor.

Tatlıyı fazla kaçırmamaya özen gösterin!

İftardan sonra vazgeçilmez olan çay saati gün boyu iple çektiğimiz zaman dilimlerinden biri. Gün boyu canımızın çektiği tatlılarda sınır tanımadan yemek ise yaptığımız en büyük hatalardan. Tabi tatlının porsiyonu kadar ne zaman tüketildiği de çok önemli. Bu sebeple tatlıyı hem az hem de iftardan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerekiyor. Aksi halde fazla kilolarla ramazan sonunda yüzleşebilirsiniz.

Bol su içmeyi unutmayın!

Gün içerisinde uzun saatler susuz kaldığımız için vücudumuzun düzgün işleyişi açısından su içmek çok önemli. Bundan dolayı uzmanlar iftar ve sahur arası en az 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca iftardan sonra içilen çay ve kahve vücuttan su atımını hızlandırdığı için çok önerilmiyor.

E ESRA ŞEN Pirimedya