Pirinç çeşitleri ve özellikleri
Pirinç çeşitleri ve özellikleri
Mutfağımızın olmazsa olmazları arasında yer alan pirinç, sadece bizim için değil birçok dünya mutfağı için de önemli bir yiyecek. Pilavdan dolmalara, çorbalardan salatalara kadar birçok farklı tarifin baş rolü olan bu yiyecek birbirinden çeşide sahip. Hadi gelin vazgeçemediğimi yiyecekler arasında olan pirincin çeşitlerine bir göz atalım.
Baldo pirinci
Hemen hemen hepimizin evinde kullandığı pirinç türlerinden biri olan baldo, kokusuz olmasıyla her tarifte kullanılabiliyor. Çok fazla su çeken ve tane tane ayrılan bu pirinç türü, özellikle pilav ve dolmalarımızın yıldızı. Diğer pirinç türlerine göre daha şişkin görünen baldo, bünyesinde çok fazla karbonhidrat barındırmakta.
Osmancık pirinci
Ülkemizin göz bebeği olan Osmancık pirinci, Rocco ve Europa pirinçlerinin melezleştirilmesiyle birlikte 1997 yılından beri üretiliyor. Tıpkı baldo pirinç gibi tane tane ayrılan Osmancık, ülkemizin en sevilen pirinçlerinden.
Basmati pirinci
Son zamanlarda popülerliği gittikçe artan ve pilavıyla akıllara kazınan pirinç türü basmati, Hindistan, Nepal ve Pakistan gibi ülkelerin en sevdiği yiyecek. İnce uzun bir görünüme sahip olan bu pirinç, Himalaya dağlarının eteklerinde mineralli sulardan besleniyor. Seveni kadar sevmeyeni de olan bu pirinç çeşidi, kendisine has bir koku ve aromaya sahip.
Jasmine (yasemin) pirinç
En çok karbonhidrat oranına sahip olan jasmine pirinci, Tayland’da üretiliyor. Uzun, ince ve saydam bir görünüm sunan bu pirinç, şekerli bir aromaya sahip. En çok üretilen tahıllar arasında yer alan yasemin pirinci, Asyalılar tarafından vazgeçilmez lezzetler arasında.
Siyah pirinç
Daha önce görmeyenleri şaşırtan siyah pirinç, Beluga pirinci olarak da anılıyor. Yüksek antioksidan içermesiyle bilinen bu pirinç, sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihleri arasında. Ülkemizde kullanımı yaygın olmasa da Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan siyah pirinç, düşünülenin aksine yemeklerde değil dana çok tatlılardan tercih ediliyor.
Esmer (kepekli) pirinç
Beyaz pirincin kepeğinden ayrılmamış hali olarak satılan esmer pirinç, bundan dolayı daha az işleme maruz kalıyor. Bundan dolayı pişmesi diğer pirinç türlerine göre daha uzun süren bu yiyecek, yumuşak ve tane tane ayrılmasıyla yedikçe yediriyor.
Arborio pirinci
Başta İtalya olmak üzere Kaliforniya ve Teksas’ta yetişen Arborio, adını İtalya’nın kasabasından alıyor. Şeklini koruyabilme özelliğinden dolayı risotto yapımında tercih edilen bu pirinç, hangi besinle kullanılırsa onun aromasını içine çekiyor. Birçok farklı boyuta sahip olan Arborio pirincinin genellikle uzun ince olanı tercih ediliyor.
Calrose pirinç
Suşi seviyorsanız farkına varmadan yemiş olduğunuz pirinç türü calrose. 1970 yılında üretilmeye başlanan bu pirinç türü şu an Asya kıtasında çok fazla tüketilen yiyecekler arasında.