Pide neden sadece ramazanda yapılıyor?
Pide neden sadece ramazanda yapılıyor?
Uğruna saatlerce kuyruk beklediğimiz, 11 ay hasretini çektiğimiz pide, Osmanlı'dan beri ramazanın olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alıyor. Peki hiç düşündünüz mü sokaklara yayılan kokusuyla iftar saatinin yaklaştığını haber veren ramazan pidesi, neden sadece bu ayda yapılıyor?
Ramazan deyince hepimizin zihninde uzayıp giden pide kuyrukları canlanıyor. O kuyruklara eşlik eden sohbetlere fırından gelen pide kokuları eklenince çocukluğumuzdan beri ramazana dair değişmeyen tek şey sanırım bu gelenek. Hal böyle olunca insan 'keşke bu pideler her gün pişse' demekten kendisini alıkoyamıyor. Sahi neden bu pideler neden sadece ramazan ayında pişiriliyor? Bu bir gelenek mi yoksa altında farklı bir sebep mi yatıyor?
Orta Doğu mutfağında da yaygın yapılan ramazan pidesi, Osmanlı zamanından beri 500 yılı aşkın bir şekilde 11 ayın sultanında sofralara lezzet katıyor. Sadece ramazan ayında yapılması biraz merak uyandırsa da hayal edilenin aksine çok da afilli bir sebebi yok! Diğer ekmek çeşitlerine göre yapımı zahmetli ve gerçekten tutturması ustalık isteyen bir yiyecek olduğu için Osmanlı'dan beri sadece ramazan ayında çıkarılıyor. Tabi buna malzemelerinin ve hamurunun farklılığı da dahil edilince 12 ay boyunca seri üretim hazırlanması oldukça zor. Hatta Osmanlı zamanında ramazan pidelerinin pişmesi o kadar önemli görülmüş ki Topkapı Sarayı'nın has fırını kullanılmış. İşte bu yüzden Osmanlı'dan beri sadece ramazan ayında yiyebildiğimiz bir geleneğe dönüşmüş.