Neden hiç doymuyoruz?

Neden hiç doymuyoruz?

ESRA ŞEN
Abone Ol

Zaman zaman hepimiz doygunluk hissini unutabiliyoruz. Oldukça can sıkıcı olan bu durum, hem yaşamımızı hem de sağlığımızı kötü etkiliyor. Bazı alışkanlıklarımızdan dolayı oluşan bu acıkma hissini neler tetikliyor? Gelin bir bakalım.


Susuzluk

Gün içerisinde yeterli su içmediğinizde vücudunuz susuz kalabilir. Ve bunun sonucunda ise beyniniz susuzluğu açlık olarak algılar. Bu sebeple susadığınızı anlamadan yemek yerseniz kısa süre içerisinde tekrar acıkacaksınız.

Aşırı karbonhidrat tüketimi

Her ne kadar lezzetli şeylerin çoğu karbonhidratlı olsa da maalesef acıkmamızda payları oldukça büyük oluyor. Özellikle unlu ve kalorisi yüksek gıdaları yediğimiz zaman kan şekeri seviyelerimiz hızla yükseldiği için insülin direncimizi tetikliyor. Bunun sonucunda ise beynimizde açlık hissi oluşuyor. Bu sebeple uzmanlar, karbonhidrat tükettiğimiz zaman mutlaka lifli gıdalarla birlikte tüketmemiz gerektiğini vurgu yapmakta.

Stres

Hemen hemen hepimiz stres altındayken daha çok yemek yemek istiyor. Bunun sebebi ise içinde bulunduğumuz duyguları yemek yiyerek bastırma isteği. Ayrıca stres altındayken vücudumuz daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu için de kısa sürede acıkıyor. Bu sebeple stres altındayken hemen yemek yemek yerine önce stres düzeyinizi kontrol altına almayı denemelisiniz.

Uyku bozukluğu

Yapılan araştırmalar, düzensiz uykunun ve uyku bozukluğunun çabuk acıkmaya etki ettiğini gösteriyor. Yeterli uyumadığınız zaman 'ghrelin' denilen iştah uyaran hormon, sabahları daha aç uyanmanıza etki edecektir. Bu sebeple günde 7-8 saatlik bir uyku gün içerisinde acıkmamanıza ve enerjinizin yüksek olmasına yardımcı olur.

Az protein tüketmek

Protein içeren besinler uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu sebeple öğünlerinize protein eklediğiniz zaman uzun süre acıkmamış olacaksınız.

Öğün atlamak

Hayat koşturmasından dolayı birçoğumuz ara sıra öğün atlayabiliyoruz. Ancak yaptığımız bu davranış daha çok acıkmamıza sebep oluyor. Bu sebeple öğünler arasında 5 saatten fazla zaman geçmemesine özen göstermelisiniz.

Hızlı yemek yemek

Hızlı yemek yerseniz doymuş olsanız bile beyniniz bunu anlamadığı için daha çok yemek isteyeceksiniz. Ayrıca hızlı yemek yemenin sağlık sorunlarına da sebep olduğunu düşünürsek yavaş ve sindirerek yemek yemek her açıdan daha iyi olacaktır.

Alkol tüketmek

Alkol tükettiğiniz zaman tok olsanız dahi mideniz kendisini aç hissediyor. Bu sebeple daha fazla yemek yeme isteği uyanıyor. Sürekli acıkmaktan dolayı şikayetiniz varsa ve alkol kullanıyorsanız daha dikkatli olmasınız.

Fazla yemek videoları izlemek

Sosyal medyada veya televizyon karşısında zaman geçirirken gördüğümüz lezzetli yemek videoları tok olan insanı bile acıktırıyor. Bu sebeple bir şeyler yemeden önce açlığınızın neyden kaynaklandığını bulmanızda fayda var.

İlaç kullanımı

Yapılan araştırmalar, bazı ilaçların kişilerde açlık hissini ortaya çıkarttığını söylüyor. Kullandığınız ilaçlardan dolayı acıktığınızı düşünüyorsanız doktorunuzla konuşarak ilaç değişikliğine gidebilirsiniz.

E ESRA ŞEN Pirimedya