Mutfakta hangi eşya ne kadar kullanılır?
Mutfakta hangi eşya ne kadar kullanılır?
Mutfakta sürekli elimizin altında olan spatula, tahta kaşık, kesme tahtası, soyma bıçağı gibi demirbaşlarımız olmadan asla. Peki ya mutfağımızda en sık kullandığımız bu eşyaların kullanım ömrü ne kadar? Mutfağımızda nasıl yiyeceklerimizin bir son kullanma tarihi varsa mutfak eşyalarımızın da bir son kullanma tarihi olduğunu unutmayalım!
Soyma bıçağı
Yemek yaparken, meyve tabağı hazırlarken ve daha birçok anda... Mutfakta elimiz kolumuz olan soyma bıçaklarımızın kullanım ömrü 2 yıl. 2 yılı dolduran soyma bıçaklarının keskinliği azaldığı gibi zamanla bakteri üretmeye de başlıyor.
Süzgeç
Yıkadığımız bakliyatlarımızın sularını süzerken, makarnamızın suyunu süzerken onsuz asla dediğimiz mutfak eşyalarımızdan biri de süzgeç. İnce delikleri sebebiyle kullanım ömrü pek de uzun olmayan süzgeçlerin en az yılda bir kez de olsa değiştirilmesi gerekiyor.
Yapışmaz tava
Mutfaklarımızın velinimetlerinden biri olan yapışmaz teflon tavalar da en çok kullandığımız mutfak eşyalarından yalnızca biri. Lakin yüzeyleri zamanla aşınan teflon tavaların da kullanım ömrü pek uzun değil. Teflon tavaları da 3 yılda bir yenilemekte fayda var.
Tahta kaşık
Tencereler ve tavalar çizilmesin isteyen herkesin ellerinden düşmeyen tahta kaşıkların da kullanım ömürlerine dikkat etmekte fayda var. Zamanla aşınarak sağlığımız için tehlikeli bir hale gelen tahta kaşıkların maksimum kullanım süresi 5 yıl.
Plastik spatula
Hafta sonu kahvaltılarında krep ve pancake ikilisinden vazgeçemeyen herkes buraya. Plastik spatula sizin mutfaklarınızın vazgeçilmezleri arasına girebilir öyle değil mi? Aman bu plastik spatulalara dikkat! Plastik spatulaların kullanım ömrü maksimum 2 yıl.
Plastik saklama kapları
Mutfağımızın tüm yükünü çeken saklama kaplarımızın da bir kullanım olduğunu söylesek? Özellikle de bu saklama kapları plastik ise. Yapısı gereğiyle bakteri üretmeye son derece müsait olan plastik saklama kaplarının kullanım ömrü de 2 yılla sınırlı.