Mutfaklarımızda su israfını önlemek için neler yapabiliriz?

Mutfaklarımızda su israfını önlemek için neler yapabiliriz?

SEVDE TOPCU
Abone Ol

Önümüz kış fakat kuraklık yaz kış dinlemiyor ne yazık ki! Hayatlarımızın bağlı olduğu kaynağı korumak hepimizin elinde. Barajlarımızdaki su hızla azalmaya başlarken bizlere de birtakım sorumluluklar düşüyor. Meyve ve sebze nasıl yıkanmalı? Donmuş etler nasıl çözdürülür? Sebzeleri haşlamak doğru mu? gibi tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı ile geldik.

Geçtiğimiz yaz suyun ne kadar önemli olduğunu hepimiz anladık. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar bilir, sık sık su kesintileri yaşandı. Şimdi önce su ile günlük neler yaptığımızı düşünelim ardından da her gün suyumuzun kesildiğini… Korkutucu değil mi? Peki bu sorunu en aza indirmek ve üzerimize düşen görevi yerine getirmek için neler yapabiliriz?

Bulaşıkları elde yıkamayın!

Bu cümlenin artık klişeleştiğinin biz de farkındayız fakat bulaşık makineleri az su ile bu işi çok temiz yapıyor. Bulaşıkları elde yıkarken 70°C bir suya elimizi bile değdiremezken makine bulaşıkları bu sıcaklıkta yıkıyor. Yani emin olun bulaşıkları makinede yıkamak, elde yıkamaktan çok daha hijyenik ve tasarruflu.

Bir de makineye bulaşıkları yerleştirmeden önce sudan geçirme işleminden vazgeçmeliyiz ki bunu çevremizde yapan çok fazla kişi var. Yemek artıklarını bir peçeteyle sıyırdıktan sonra tabaklarınızı makinenize direkt olarak yerleştirebilirsiniz. Makinenizi tam bir şekilde doldurduktan sonra da işi ona bırakmanız yeterli!

Sebzeleri nasıl yıkamalıyız?

Elinizde koca bir marulla mutfak lavabosunun başına geçtiniz, suyu da açtınız. Yaprakları teker teker ayıklayıp bir güzel yıkadınız. Sizce kaç litre su boşa aktı? Dakikada 15 litre! Yalnızca bir marulu yıkamak için muhtemelen toplam 75 litre su harcadınız. Marul temizlendi mi? Evet temizlendi. Ama bunu yapmanın hem daha temiz hem de daha masum bir yolu var.

Marul yapraklarını ayırıp orta boy bir mutfak kabına alın. Üzerine bir çay bardağı herhangi bir sirkeyi döküp soğuk su ile doldurun. Sirkeli su sebzelerinizin üzerinde biriken suni ilaçları ve kiri kolay bir şekilde uzaklaştıracak.

Donmuş etler nasıl çözdürülür?

Buzluktan çıkardığınız tavuk veya etinizin üzerine sıcak su gezdiriyorsanız oldukça yanlış bir yoldasınız demektir! Bunu yapmak hem sağlık hem de su tüketimi açısından hiç doğru bir yöntem değil. Bu yöntem etlerinizde bakteri oluşturmakla kalmıyor, üstelik litrelerce suyun da boşa akmasına sebep oluyor. Siz siz buzluktan kullanacağınız gıdaları bir gece önceden buzdolabı bölümüne indirin. Hem zamandan hem de sudan tasarruf edin!

Sebzeler nasıl haşlanır?

“Sebzeler haşlanmaz.” diyerek ciddi bir giriş yapıyoruz! Osmanlı mutfağında genellikle sebzeler ve hamur işleri buharda pişirilirken ne değişti de bizler bu yemekleri suda haşlayarak pişirir olduk? Bu sorunun net bir cevabı yok fakat acilen bu yanlıştan dönmeliyiz. Ayrı ayrı tencerelerde haşladığımız sebzelerin hem besin değerlerini düşürüyoruz hem de litrelerce su israf ediyoruz.

Sebzeleri ve büyük mantıları tek bir buharlı aparatın içine yerleştirip pişirmeyi deneyin! Besin değeri yüksek, lezzeti içine hapsolmuş muhteşem yemeklerin yanında suyu da israf etmemiş olacaksınız.

Yumurta haşlanan sular nasıl değerlendirilir?

Size bir sır veriyoruz! Evdeki bitkileri yumurtanın haşlanan suyundan daha iyi açtıran başka bir şey yok! Haşlanan yumurtaların suyunun soğumasını bekleyin ve bu suyu evdeki bitkilerinize dağıtın. İddia ediyoruz bir-iki ay sonra gördüğünüz sonuca inanamayacaksınız!

Musluklarınıza su tasarruf aparatı yerleştirin!

Eğer musluklarınızda yeni ‘su dostu armatür’ yoksa her yerde bulabileceğiniz küçücük bir su tasarrufu aparatını musluğunuzun içine kolayca yerleştirebilirsiniz. Bu aparatlar su akışını azaltıp mevcut suyu tazyikli ve hava dolu olarak verdiği için suyunuzu çok daha verimli kullanacaksınız.

S SEVDE TOPCU Pirimedya