Mantı hamurun açılmaması için püf noktalar
Artık mantılarınız pişerken açılmayacak!
Mantı deyince hepimizde akan sular durduğu gerçek. Ancak evde yapımı çok zahmetli olduğundan birçok kişi bu zahmete girmek istemiyor. Hele bir de bin bir zahmetle yaptığı mantıların haşlanırken açıldığını görmek ise insana bir daha mantı yapmamak için yemin ettirir derecesinde moralini bozuyor. Tabi bu olaylar Lokma'yı takip etmeyenler için geçerli! Çünkü şimdi vereceğimiz püf noktalar sayesinde mantınız katladığınız gibi kalacak.
Ne çok sert ne de yumuşak hamur yoğurun!
Mantı yaparken hamurun kıvamı en önemli püf noktalardan biri. Bu sebeple mantı hamuru yoğururken hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olmaması gerekiyor. Hamuru tam istediğiniz kıvamda yoğurup ele yapışmadığında üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirin ki kolay açıp rahat şekil verebilesiniz.
Hamuru ince açmayın!
Mantıda hamur tadı almamak için birçok kişi neredeyse börek inceliğinde hamur açıyor ancak bu oldukça yanlış çünkü ince açılan hamurlar çabuk yırtılıyor ve sonu hüsran oluyor. Bu sebeple mantı hamurunun kalınlığı 1-2 santim olmalı. Tabi burada başka dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da hamurun her tarafının eşit kalınlıkta olması.
İç harcını fazla abartmayın!
Mantı severler boş hamur yemek istemiyor ki çok da haklılar ancak bazen bu ipin ucunu kaçıranlar oluyor. Mantı harcını hamurun alabileceğinden fazla doldursanız düzgün kapanmaz ve bunun sonucunda da pişerken açılır. Tabi bununla beraber harcın sulu olmaması da önemli. Eğer hazırladığınız mantı harcı soğandan veya başka bir sebepten dolayı sulu olursa bu da hamurların kapanmamasını sağlar.
Kenarlarının tam kapandığından emin olun!
Mantı hamurunu kapatmak için parmaklarınızdan yardım almayı unutmayın. Kenarlarını hava almayacak şekilde tamamen sıkıca kapatın ki suya girer girmez açılmasınlar. Eğer hamur iç harcı doldurma esnasında kuruduysa bu sefer de biraz parmak uçlarınızı ıslatın ve o şekilde mantıyı katlayın.
Kaynamış suyun içerisine atın!
Mantıları atacağınız suyun kaynamış ve tuzlu su olmasına dikkat edin. Kaynayan suyun içerisine mantıyı attıktan sonra bir kere karıştırın ve uzun süre bu işlemi tekrarlamayın. Çünkü çok fazla karıştırmak mantının dağılmasına neden olacaktır. Fazla pişirirseniz de mantı dağılacağından ideal süre 10 dakikadır.