Lokma'yla bulgur çeşitlerini tanıyoruz!
Lokma'yla bulgur çeşitlerini tanıyoruz!
Hangi yemek için hangi bulguru kullanmalıyız sorusuyla kafaların karıştığı o anda Lokmacığınız imdadınıza koşuyor. Yarma bulgur nedir? Köftelik bulgurla yapılan tarifler nelerdir? Siyez bulguru gerçekten organik mi? gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bu yazımız tam size göre!
Siyez bulguru
10.000 yıl öncesinden gelen ve genetiği değişmemiş tek tahıldır. N-14 kromozom yapısıyla tarihteki ilk buğdaydır. Nuh’un tatları olarak da bilinen Presidium’a Türkiye'den seçilen tek üründür. Menşei Kastamonu'dur. Kaynatıldıktan sonra kurutulması ve tamamen geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde yarılması ile elde edilir.
Kirazlı siyez salatası nasıl yapılır?
Yarma bulgur
Sert buğdayın geleneksel köy usulü kaynatılıp dövülmesiyle elde edilir. Ayran aşı, bulgur salataları ve keşkekte sıklıkla kullanılan bulgur türüdür.
Pilavlık bulgur
Sert durum buğdayından elde edilen esmer renkli, iri kırılmış bulgurdur. Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi yapılır. Kıymetli bir lif kaynağı, magnezyum, B Vitamini ve manganez deposudur. Bulgur pilavı için en uygun bulgur tiplerinden birisidir.
Domatesli biberli bulgur pilavı tarifi
Esmer köftelik bulgur
Rengini buğdayının özelliğinden alan ince kırılmış bulgur türüdür. Özellikle kısır ve köfte yapımında kullanılır. Ekşili köfte tariflerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Patatesli bulgurlu köfte nasıl yapılır?
Çiğ köftelik esmer bulgur
Boyut olarak köftelik bulgurun biraz da küçüğüdür. Çiğ köfte yapmak için özel olarak üretilmiştir.
Sefer kitel bulguru
İçli köfte yapımı için özel olarak üretilmiştir. Normal bulgurlardan farkı pişmemiş buğdaydan elde edilmiş olmasıdır. Kolay yapışır ve dağılmaz. İçli köfte yapımı için en ideal olan bulgurdur. Güneydoğu ve İç Anadolu'da sıklıkla tüketilir.
Şişe bulgur
Pilavlık bulgurdan biraz daha ince uzun bir bulgurdur. Taneleri köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bir bulgurdur. Besin değerleri pilavlık bulgurla aynıdır. Arap yemeklerinde sıklıkla kullanılan bulgur türüdür.
Başakbaşı pilavlık bulgur
Sert durum buğdayından elde edilen, tane halindeki pilavlık bulgur türüdür. Konya-Karaman bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Taneli ve lifli bir yapısı vardır.