Kültürel miras sayılan yiyecek ve içeceklerimiz
Kültürel miras sayılan yiyecek ve içeceklerimiz
Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığımız için zengin kültürel bir mozaiğe sahip olmamız yemeklerimize de yansıyor. Bundan dolayı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine de alınan bazı değerlerimiz, hem kültürel anlamda hem de Türk mutfağı adına yaşatılması gerekenler arasında. Hadi gelin listeye giren kültürel lezzetlerimize bir göz atalım.
Türk kahvesi kültürü ve geleneği
Aslında hazırlanma şekliyle farklılaşan Türk kahvesi, kültürümüzde oldukça önemli bir değere sahip. 40 yıl hatır biçtiğimiz bu kahve misafirlerimize ikram ettiğimiz ilk içecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı UNESCO tarafından 2013 yılında listeye alınan Türk kahvesi, her yönüyle kendinde hatır bırakıyor.
Tören keşkeği geleneği
Eski zamanlarda daha sık yapılan ancak günümüzde gittikçe unutulan geleneklerimiz arasında bulunan tören keşkeği, özel günlerin vazgeçilmez lezzeti. Birçok kişinin bir araya gelip her aşamasında emek vererek hazırladığı keşkek, 2011 yılından beri listede yer alıyor.
İnce ekmek yapma geleneği
Yufka diye adlandırdığımız ince ekmek geleneği, tüm köy kadınlarının bir araya gelerek ortaklaşa yaptığı bir yiyecek. Aslında bir toplumsal dayanışma göstergesi olan bu gelenek, Anadolu'nun bazı köylerinde hala devam ediyor. Sadece kış hazırlığı olarak değil aynı zamanda özel gün hazırlıklarında da bu gelenek uygulanıyormuş.
Mesir macunu festivali
Manisa'da 400 yıldır devam eden bir gelenek olan mesir macunu festivali, 2012 yılından beri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde. Şifalı olduğu düşünülen mesir macunu içerisinde barındırdığı 41 çeşit bitki ile bugün hale birçok kişinin sevdiği lezzetler arasında.