Kışın tüketilebilecek yabani otlar

Kışın tüketilebilecek yabani otlar

MİRAY KAVAL
Abone Ol

Salataların vazgeçilmezleri, sağlıklı beslenmeye gönül verenlerin olmazsa olmazlarından olan yeşillikler sadece bahar aylarında ve Ege'de yetişir sananları şöyle alalım... İşte karşınızda kışın tüketilebilecek yabani otlar! Kış mevsiminde salatalarımızı, yemeklerimizi, böreklerimizi süsleyecek; kavurmalarıyla sofralarımızı şenlendirecek yabani otları tanımaya hazır mısınız?

Ülkemizde oldukça popüler olan ve sıklıkla tüketilen otların birçoğunun Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiğini bilmeyen var mı? Pek sanmıyoruz. Lakin kışın tüketilebilecek yabani otların hemen hemen her bölgede yetişebildiğini bilenler?

İşte bunun sayısı epey az olabilir. Çünkü bir iki tanesi dışında diğerlerinin daha önce adını dahi duymadığınıza eminiz.

Birbirinden faydalı kışın tüketilebilecek yabani otlarla tanışıp, kış sofralarınızın baş tacı olacak yeni lezzetlere hazır mısınız?

Ebegümeci

Halk arasında kazan karası adıyla da bilinen ebegümeci, genellikle şehir merkezlerinden uzak bölgelerde yetişir. Hemen hemen her bölgede yetişebilen ebegümeci, neredeyse dört mevsim toplanabilen ve tüketilebilen yabani otlar arasındadır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sayısız faydası bulunan ebegümeci; börek, salata, sos ve omlette kullanılabilir.

Kazayağı otu

Maydanoza epey benzeyen kazayağı otunu yurdumuzun dört bir yanında görmüş olma olasılığınız son derece yüksek. Çünkü kazayağı otu; yol kenarlarında, su kenarlarında ve ormanlarda kısacası birçok yerde yetişebilen yabani bir ot çeşidi. Tadı acımtırak ve keskin olduğu için sotelenerek de pişirilen kazayağı otu; genellikle salatalarda ve çorbalarda karşımıza çıkar. Tek başına kavurması da yapılan kazayağı otu zaman zaman turşu olarak da karşımıza çıkabilir.

Su teresi

Genellikle temiz su kenarlarında ve ıslak yerlerde yetişen su teresinin lezzeti aslında bizlere oldukça tanıdık. Tadı biberi anımsatan su teresi, bu sebeple sıklıkla salata tariflerinin içerisinde karşımıza çıksa da; Fransız mutfağında çorbaları, Çin mutfağında ise birçok yemeği taçlandırıyor. Dünyanın birçok yerinde asırlardır tıbbi bitkiler arasında yer alan su teresi, tıpkı yeşil biber gibi içerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunduran su teresi bahçe teresi ile de aynı familyaya aittir.

Kuş otu

Karanfilgillerin en faydalı üyelerinden biri kuş otu ile tanışmaya hazır mısınız? Kendisi genellikle birçok yerde karşınıza çıkabilir bir ot çeşidi olsa da onu toprağı temiz yerlerden toplamakta fayda var. Yani yol kenarlarındaki kuş otlarının tüketilebilir olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Yıllar önce kuş yemi olarak da kullanıldığından ismi kuş otu, serçe otu vb. isimlerle bilinen kuş otu günümüzde salatalarda, yemeklerde vs. kullanılabilir. Buna ek olarak; kuş otunun tadı çiğ iken mısır püskülünü, pişirildiğinde ise ıspanağı andırır.

Isırgan otu

Kışın yenilebilir yabani otlar arasında en bilindik olanını listenin sonuna bırakıp kapanışı onunla yapalım istedik. Ne mi o? Tabii ki de ısırgan otunun ta kendisi. Bir kez tanışanın bir daha unutması pek de mümkün olmayan ısırgan otu gövdesindeki minik iğneleriyle elinize aldığınız an sizi kaşındırmaya başlasa da faydalarını öğrendikten sonra kendisini tüketmemeniz pek de mümkün değil. Kanı temizleyen, bağışıklığı güçlendiren ve kemik hastalıklarına iyi gelen ısırgan otu; böreklerde, çorbalarda, yemeklerde, salatalarda kısacası aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılır.

Bu da ilginizi çekebilir: Ege bölgesinin şifalı otları

M MİRAY KAVAL Pirimedya