Kış hazırlıklarında son viraj: Közlenmiş sebzeleri temizlemenin ve saklamanın püf noktaları
Kış hazırlıklarında son viraj: Közlenmiş sebzeleri temizlemenin ve saklamanın püf noktaları
Hepimizin ortak arzusu sevdiğimiz tüm sebzelerin/meyvelerin dört mevsim tüketilebilmesi yönünde olsa da maalesef bunun mümkün olmadığını biliyoruz. Bu sebeple de sevdiğimiz ve sıklıkla tükettiğimiz tüm sebze/meyveleri yazdan kışa, kıştan yaza taşımanın yollarını dondurucularımızda saklayarak bulmuş durumdayız. Kışa merhaba demeye başladığımız bu günlerde közlenmiş sebzeler için de tam da bu durum geçerli.
Közleyerek pişirme tekniği sadece kış hazırlıklarında değil normal zamanlar içinde de oldukça sevdiğimiz bir yöntem. Közlenmiş biberin, patlıcanın, domatesin ve akla gelebilecek tüm sebzelerin yemeklerimize kattığı lezzeti inkar etmemiz mümkün değil. Lakin her ne kadar çok seviyor olsak da közlenmiş sebzelerin temizleme ve saklama aşamalarının oldukça meşakkatli olduğunu itiraf edelim.
Özellikle közlenmiş biberlerin çekirdeklerini temizlerken mutfaklarda ciddi bir efor sarf edildiğini göz ardı etmek mümkün değil. İşte bu yüzden kışa yaklaşırken salçaları hazırlamaya başladığımız şu günlerde kırmızı biberlerin ve domateslerin mutfaklarımızı işgal etmeye başladığını göz önünde bulundurarak bu soruna parmak basıp, çözümünü getirelim istedik. Buyrun bu eziyeti sonlandırmaya!
• Közlenmiş biber, patlıcan ve domatesi temizlemek için önerebileceğimiz ilk yöntem en basit yöntem. Ocakta veya fırında, bu yöntemimizde sebzeleri nerede közlediğiniz hiç fark etmiyor. Közlenmiş sebzelerimizi hemen cam bir borcam içerisine alıp sebzeler henüz sıcak iken borcamımızı streçliyoruz. 20-25 dakika borcam içerisinde kendi buharında bekleyen sebzelerimizin kabukları oldukça pratik bir şekilde soyuluyor.
• İlk önerimiz için ‘çok iyi ama evde streç film yok’ diyenler telaşa kapılmasın. Lokma’da çareler asla tükenmez. Közlenmiş sebzelerinizi yine aynı şekilde henüz sıcak iken tencereye alıp üstüne örteceğiniz temiz bir havlu da aynı işlevi görüp kabukların oldukça kolay bir şekilde soyulmasını sağlayacak.
• Közlenmiş sebzelerin kabuklarını pratik bir şekilde temizlemek isterken en dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise sebzelerimizin kabuklarını alttan başlayarak soymak. Sebzelerimizi alttan soymaya başladığımız takdirde kabuğu kopmadan bir bütün olarak soymak çok daha kolay.
• Közlenmiş sebzeler arasında şüphesiz ki en zor temizlenen sebze çekirdekleri dolayısıyla biber. Közlenmiş biberin çekirdeklerini közleme işleminden önce çıkartmak yapacağımız en doğru işlem. Dolma yaparken gerçekleştirdiğimiz çekirdekleri ayıklama işlemini ilk basamakta gerçekleştirip biberlerimiz daha sonra közlemeyi şiddetle tavsiye ediyoruz.
• Közlenmiş sebzeleri nasıl saklayacağımız sorusuna gelecek olursak bunun da en geleneksel ve bilindik çözümü şu; közleme işleminden sonra kabuklarını soyduğunuz sebzelerinizi soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın. Ağzı bağlı poşetlerinizi derin dondurucuda ve buzluklarınızda uzun süre, buzdolaplarınızda ise kısa süre saklayabilirsiniz.
• Lakin bize soracak olursanız özellikle közlenmiş patlıcanlar için en ideal saklama yönteminin kavanozda saklayarak mümkün olacağı yönünde. Şöyle ki közlenmiş patlıcanlarınızın kabuklarını soyduktan sonra saplarını çıkarın. Kavanoza 2-3 adet patlıcanı yerleştirdikten sonra üzerine 1-2 diş sarımsak ve tercihen kaya tuzu ekleyin. Kavanozda iki üç parmak boşluk kalana kadar aynı işlemi tekrarlayın. Kalan boşluğa zeytinyağı ekleyin ve kavanozlarınızın ağzını sıkıca kapatın.