Kış hazırlıkları başlasın: Evde konserve nasıl yapılır? Konserve yapımının püf noktaları nelerdir?
Kış hazırlıkları başlasın: Evde konserve nasıl yapılır? Konserve yapımının püf noktaları nelerdir?
Her yaz sonu yaklaştığında tüm evleri aynı telaş sarar: Konserve yapımı. Mevsiminde ve taze sebzeler, meyveler en uygun fiyatlarından alınır ve kışın da yaz sebze meyvelerini tüketebilelim diye konservelere dönüşür. Büyüklerimizden bizlere kalan en güzel miraslardan biridir; konserve yapma alışkanlığı. Peki ya her daim annelerimizden gördüğümüz ama bizlerin pek de fikir sahibi olmadığı bu konuda şu sorunun cevabını bilen var mı? Evde konserve nasıl yapılır? Konserve yapımının püf noktaları nelerdir?
İşte bu soruların cevaplarını artık uzaklarda aramak yok. Çünkü Lokmacığınız sizler için konserve yapımının tüm püf noktalarını ve konserve yapımına dair bilmeniz gereken her şeyi tek bir başlık altında toplayarak; annelerinizin konservelerini aratmayacak konserve nasıl yapılır? Sorusunun cevabını verdi.
Her ne kadar günümüzde market raflarında hemen hemen her sebzenin hazır konservesi bulunsa da 'konserve, çocukluğumuzda kalan o lezzettir Lokmacım' diyenler için biz evde konserve yapımı ile ilgili tüm bildiklerimizi sizlere aktardık ve size yalnızca gidip en güzel sebzeleri ve kavanozları almasını bıraktık.
Evde konserve yapmanın püf noktaları nelerdir?
- Evde konserve yapmaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken en önemli husus tüm yemek tarifleri söz konusu olduğunda olduğu gibi iyi ve kaliteli malzeme seçmektir.
- Konserve yapımına başlamadan önce vermemiz gereken en önemli ipucu ise şu: Mutfağımızın demirbaş malzemelerinden biri olan tuz, konservelerinizin can suyu diyebiliriz. Sebze konservelerinize uygun miktarda ekleyeceğiniz tuz konservelerinizin raf ömrünü oldukça uzatacaktır.
- Konserve yapımı söz konusu olduğunda en az sebzelerin kalitesi ve tazeliği kadar önemli bir diğer husus ise diğer temel malzeme; kavanozlar. Kavanozlarınız mutlaka ısıya ve basınca dayalı kaliteli cam malzemeden olmalı. Aksi takdirde ciddi mutfak kazaklarıyla veya bozulmuş konservelerle karşılaşmanız oldukça mümkün.
- Kavanozları ve kavanoz kapaklarını dezenfekte etmek ise özellikle bu dönemde ekstra özen gösterilmesi gereken bir diğer konu. Kavanozları ve kavanoz kapaklarını kaynar sirkeli suda bekletmek en doğal ve etkili dezenfekte yollarından biri.
- Konservelerinizi hazırladınız. Geldiniz kavanozlara alma aşamasına... İşte burada da yine bir sırrımız var. Konserveleri kavanozlara iki parmak boşluk bırakacak şekilde almak basınçtan patlamalara ve konservelerin bozulmasına karşı oldukça etkilidir.
Konservelerinizi hazırladıktan sonra sıcağı sıcağına kavanozlara aktarmak oldukça mühim. Sıcağı sıcağına kavanozlara aktardığınız konservelerinizin kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin.
Daha sonra ise genişçe bir tencerenin yarısına gelecek şekilde su doldurarak, kavanozları içine yerleştirin ve kaynatın. Sıcaklığın etkisiyle genleşmiş kapakları tencereden çıktıktan sonra bir kez daha sıkın ve tekrar ters çevirerek tezgahın üzerine yerleştirin.
- Kavanozlarınızın kapakları bir süre tezgah üzerinde beklerken soğukluğun etkisiyle tekrar sıkılaşacak ve içe doğru bombe yapacak. Bu konservelerinizin olduğu anlamına gelir. Lakin konserve kapaklarınız dışa doğru bombe yaparak, kabarcık çıkarırsa o konserveleri hiçbir şekilde tüketmemelisiniz ve saklamamalısınız.
- Konserve yapımına dair söylememiz gereken en önemli şeyi ise son maddeye sakladık. Tüm bu maddeleri göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız konservelerinizin saklama koşulları yapım aşamasından da önemli. O sebeple konserveleri serin, kuru ve güneş almayan yerlerde muhafaza etmeli. Güneşle ve sıcak havayla teması mümkün olduğunca engellemeliyiz.