Kendi maydanozumuzu ve nanemizi yetiştirme vakti; nane ve maydanoz evde nasıl yetiştirilir?
Kendi maydanozumuzu ve nanemizi yetiştirme vakti; nane ve maydanoz evde nasıl yetiştirilir?
Söz konusu maydanoz ve nane olduğunda ne denli fazla tarifte kullandığımızı, salatalarımızda olmazsa olmaz olduklarını ve oldukça faydalı otlar olmalarından ötürü tek başlarına dahi tüketmemizde hiçbir sıkıntı olmadığını bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyoruz. İçinde bulunduğu her şeye apayrı bir lezzet katan nane ve maydanozu kendi saksılarımızdan koparıp en taze haliyle tüketmek bizce en keyifli ve en lezzetli yol. Bu sebeple artık kendi nane ve maydanozumuzu kendimiz yetiştirmek için tüm Lokma tavsiyelerini not alıyoruz.
Özellikle nanenin o içimizi ferahlık veren kendine has aromasının sevmeyeni olduğuna asla ihtimal vermiyoruz. Soğuk kış günleri mis gibi çorbalara, sıcak yaz günleri içimizi ferahlatan limonatalara çok yakıştırdığımız naneyi kendi saksılarımızda yetiştirip en doğal haliyle, en gerçek aromasıyla tüketmek eşsiz bir deneyim olacak.
Salatalarımızda, köftelerimizde, yemeklerimizde kullandığımız ve faydasını saya saya bitirmemiz mümkün olmayan maydanoz söz konusu olduğunda ise işler bambaşka. Pazarlarda sıklıkla bulabilsek de kendi evimizde, kendi saksılarımızda yetiştirdiğimiz maydanozun etrafa yaydığı o büyülü kokuyu pazardan satın alabilmemiz maalesef mümkün değil. Tüm bunlardan sebep, kolları sıvayıp kendi maydanozumuzu ve nanenimizi yetiştirmenin tam vakti!
Evde maydanoz yetiştirmenin püf noktaları
• Saksıda maydanoz yetiştirmeye karar verdiğimiz an ilk dikkat etmemiz gereken husus toprak ve saksı seçimi. Maydanoz kök salabilmek için, iyi havalanmış ve gevşemiş toprakları ve derin saksıları tercih eden bir bitkidir. Toprağımızın kök kısmını torf yani turba yosunu olarak bilinen saksı toprağından seçip, kalanını besinli topraktan seçmemiz olmazsa olmaz olan ilk aşama.
• Maydanozlarımızı ekmeden önce hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurmamız da oldukça önemli. Ilıman ve sıcak havalarda toprağa daha sıkı tutunan maydanozu ekmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve yaz mevsimleri.
• Tüm bunları göz önünde bulundurarak maydanozunuzu ekmeye karar verdiniz ve nasıl ekeceğinizi bilmiyorsunuz bunun cevabı da Lokma’da; ilk adımımız kullanacağımız toprağı taşlardan, otlardan ve tüm yabancı maddelerden temizlemek.
• Maydanoz tohumlarımızı, toprağını elimizle iyice sıkılaştırıp, düzleştirdiğimiz saksının her tarafına eşit miktarda yayarak ardından tohumların üzerini bir iki parmak kadar örtecek miktarda toprak ilave ediyoruz.
• Eklediğimiz toprağı da elimizle hafifçe bastırıyoruz ve fısfıs yardımıyla toprak nemlenene kadar sulayın. Bu yöntemle, maydanoz tohumları yerine sıkıca tutunarak, saksının dibine çökmeyecek ve filizlenmeye başlayacak.
• Unutmadan, çok fazla su sevmeyen bir bitki olan maydanozu makul seviyelerde sulamak en doğrusu. Çok fazla sulamak çürümesine sebep olurken, susuz bırakmak da solmasına sebep olacaktır.
Evde nane yetiştirmenin püf noktaları
• Evde kendi nanemizi yetiştirmeye karar verdiğimiz noktada en önemli nokta; saksı seçimidir. Altı delikli bir bahçe saksısı seçmemiz maydanozumuzun rahatça filizlenmesi için en doğru seçim olacak.
• Verimli bahçe toprağıyla doldurduğumuz saksıya boşluk açarak nane fidelerini saksımızın içine yerleştirelim ve köklerinin tamamını toprak ile kaplayın. Sonrasında toprağı eşit bir sprey şişemizle fısfıs yöntemiyle nanemizi suluyoruz.
• Ektiğimiz nane tohumlarından verim alabilmek için saksının konumu da oldukça önemlidir. Genellikle miktarda güneş gören bir yere konumlandıracağımız saksıda yetiştirdiğimiz nanelerden en yüksek verimi alırız.
• Nane fidelerimiz, 1-2 hafta içinde toprağa tutunup filizlenmeye başlayacak.