Kars gravyer peynirinin başlangıç hikayesi

Kars gravyer peynirinin başlangıç hikayesi

ESRA ŞEN
Abone Ol

Peynir sevenler de sevmeyenler de Kars gravyer peynirini duymuştur ya da yemiştir. Biz bu sefer tadından değil de İsviçre gravyer peynirinin Kars'a nasıl geldiğinden bahsedeceğiz. Eskiye oranla artık en az İsviçre gravyer peyniri kadar namı olan Kars gravyerinin hikayesi düşündüğümüz gibi çok eskilere dayanmıyor. Hadi gelin Kars gravyerinin hikayesini size anlatalım.

Takvimler 1878 yılını gösterdiğinde İsviçreli David Moser, Kars Boğatepe'yi ziyarete gelir. Boğatepe'nin ikliminden ve bitki çeşitliliğinden etkilenen David, İsviçre'ye benzettiği için gravyer yapımına uygun bir yer olduğunu düşünür. Bu yüzden köy halkını gravyer peyniri hakkında bilgilendiren David Moser, köyde küçük bir gravyer fabrikası kurulmasına yardım eder. Tüm bu yaşananlardan sonra köy artık tamamen gravyer peynir üretmeye odaklanır ve köyün ana enstitüsü haline gelir.

Zamanla daha da fazla bilgilenen ve kaliteyi artıran köylüler, fabrikayı büyütür ve artık bildiğimiz gibi İsviçre gravyeriyle yarışacak lezzette peynirler üreterek dünyaya açılırlar.

E ESRA ŞEN Pirimedya