Kampçılara özel: Termos nasıl temizlenir?
Kampçılara özel: Termos nasıl temizlenir?
Mutfakta lazım olan araç-gereçleri temiz tutmak çok önemli. Bu yüzden hayatınızı kolaylaştıran ekipmanları kullanım sonrasında yıkamak kimi zaman kurutmak ve rafa kaldırmak gerekebiliyor. İşte bu gibi durumlarda çeşitli önerilere de ihtiyaç duyuluyor. Özellikle tencere diplerinde ya da diğer araç-gereçlerdeki lekeler can sıkıcı olabiliyor. İşte tüm bunları temizlemek için yeni bir rehber içeriğimizle karşınızdayız: Termos nasıl temizlenir?
Lokma’da yemekler, hamur işleri, tatlılar, mutfağa giriş önerileri ve çok daha fazlasını paylaşıyoruz. Ancak içeriklerimiz yalnızca bunlardan oluşmuyor. Ek olarak Blog sayfamızda işinize yarayabilecek özel konuları ele alarak kapsamlı bilgiler veriyoruz. Bu bölümde daha çok hem web sitemiz hem de sosyal medya hesaplarımız üzerinden gelen sorular neticesinde özel içerikler ürettiğimizi de ekleyelim. İçeriklerin bir kısmını ise temizlik konuları oluşturuyoruz.
Hayatın her alanında olduğu gibi mutfaklarda da temizlik ve hijyenin önemi büyük.
Bu rehberimizde termos nasıl temizlenir? Termos temizliği nasıl yapılır? ya da Termos temizliği yaparken nelere dikkat etmek gerekir? gibi soruların yanıtlarını paylaşıyoruz.
Termos temizliği nasıl yapılır?
Öncelikle termosların aslında günlük yaşantımızda eskiye oranla çok daha fazla karşılık bulduğunu belirtmemiz gerekiyor. Doğa yürüyüşleri ya da kamplar sırasında bize eşlik eden termoslar, suyu; çayı ya da kahveyi sıcak tutarak içimizin ısınmasını sağlıyor. Ancak özellikle çay ve kahvenin termosta saatlerce kalmasıyla birlikte ürünleri iyice temizlemek gerekiyor. Aksi takdirde termosta lekeler oluşabiliyor.
Ek bir malzemeye ihtiyaç yok
Aslında termosları temizlemek için ek bir ekipmana ya da temizlik malzemesine gerek yok. Evdeki bulaşık deterjanıyla kolay ve hızlıca temizleyebilirsiniz. Buna ek olarak yalnızca iç kısma erişmek ve daha detaylı bir temizlik sağlayabilmek amacıyla ince bir fırçadan yararlanabilirsiniz.
Öncelikle termosun içini ılık ya da hafif sıcak suyla doldurun. Sıcak su, uzun saatler boyunca içinde kalan çay ya da kahve kalıntılarını çözecektir. Ama az önce de bahsettiğimiz gibi küçük ince bir fırça yardımıyla temizliği daha efektif hale getirebilirsiniz. Ama öncesinde hafif sıcak su doldurduktan hemen sonra termosun kapağını sıkı sıkıya kapatıp iyice çalkalayın. Böylece diplerde ya da ulaşılması zor olan noktalardaki kalıntıların da çözülmesini sağlayın. Ardından bu suyu dökün ve tekrardan bir ılık su doldurun. Ardından içine bulaşık deterjanı sıkın ve fırçayı da devreye sokarak temizleme işlemini gerçekleştirin. Termosun ağzından fırçayı içine doğru sokun ve iyice ovalayarak temizleyin.
İyice temizlediğinize emin olduktan sonra suyu tekrar bolaştın ve fırçayla termosu güzelce durulayın. Burada bol su kullanmak çok önemli.
Çünkü termosun özellikle ağız kısmındaki silikonlarda bulaşık deterjanı nedeniyle minik köpükler kalabiliyor.
Bunun önüne geçmek için çeşme altında belirli süre tutun ve güzelce durulayın. Ardından dış kısmını kağıt peçeteyle silerek kurutabilir ve bir sonraki kullanım için bekletebilirsiniz.
Termos temizliği yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Eğer bulaşık deterjanı kullanmak istemiyor ya da termosun dışında kalan lekeleri bulaşık deterjanıyla çıkaramıyorsanız o zaman daha önce de temizlik için sıkça önerdiğimiz karbonattan yararlanabilirsiniz. Karbonat, aslında lekelerin çıkarılmasında bulaşık deterjanına göre çok daha etkili. Özellikle de termosun dibinde kalan lekeleri temizlemek için karbonatı kullanabilirsiniz. Çünkü dip kısmında biriken çay ya da kahve kalıntı oluşturabiliyor. Bu da zamanla koku yapabiliyor. O yüzden termosların dip kısmını temizlerken karbonatın epey etkili olduğunu söylemek gerekiyor.
Peki ama karbonatı nasıl kullanmak gerekiyor? Çok basit. Termosun içine yarım tatlı kaşığı kadar karbonatı dökün ve ardından üzerine biraz da ılık su ekleyin. Biraz beklettikten sonra dipteki lekelerin çıktığını görecekseniz. Eğer dibe ulaşıp fırçayla ovalama şansınız varsa bu da yine hızlı bir çözüm olarak uygulanabilir. Termosları temizlerken özellikle iç yüzeyin aynamsı yüzeyine zarar vermemek için yumuşak bir fırça kullanmak ve ovalarken çok bastırmamak kafi.