Kalıcı zarar verebilirsiniz: Bulaşık makinesine asla koymamanız gereken 21 mutfak eşyası
Kalıcı zarar verebilirsiniz: Bulaşık makinesine asla koymamanız gereken 21 mutfak eşyası
Bulaşık makineleri zamandan kazandırdığı gibi özellikle çalışan ev hanımları için de büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca bunun bir de ‘su tasarrufu’ boyutu var. Dolayısıyla bu üç madde birleştiğinde bile ürünlerin faydası net bir şekilde görülebiliyor. Ancak yine de kullanım sırasında hem yıkanacak ürünlere hem de makineye zarar vermemek için dikkat edilmesi gereken bazı maddeler var. Bulaşık makinesine asla koymamanız gereken mutfak araç-gereçlerine yakından bakıyoruz.
Bulaşık makineleri mutfağın ayrılmaz bir parçası. Yemek takımları, tabaklar, bardaklar ve tencereler elde yıkamaya oranla daha az su harcayarak güzelce temizlenebiliyor. Elde yıkamaya oranla çok fazla avantaj sağladığını ortada. Üstelik çalışan hanımlar için de büyük kolaylık sağlıyor. Almanya Bonn Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre bulaşıkların makinede yıkanması gerçek manada tasarruf yapılmasını sağlıyor. Makine tamamen doldurulduğunda 12-15 litre su harcayarak tüm bulaşıkların yıkanabildiği belirtiliyor. Ancak elde yıkamada harcanan su miktarı ise 125 litre civarına çıkıyor. Yani aslına bakılırsa bulaşıkları elde yıkamak 10 katı oranında fazla tüketim söz konusu oluyor.
Durum böyle olunca bulaşık makinesi kullanımının artması gayet normal. Ancak bulaşık makinesi gayet güzel temizliyor ve sudan tasarruf sağlıyor diye her şeyi makineye yıkmak da olmaz. Eğer kesici aletler, desenli tabaklar, ahşap malzemeler ya da kağıt etiketi bulunan araç gereçlerinizi bulaşık makinesine atarsanız hem ürünlere hem de bulaşık makinesine ciddi zararlar verebilirsiniz.
Whirpool Corporation’ın Ev Bilimleri Enstitüsü’nde bulaşık makinesi uzmanı olarak görev yapan Lucinda Ottusch, bulaşık makinesine asla konulmaması gereken malzemeleri detaylı şekilde anlatıyor.
Keskin bıçaklar
Bulaşık makinesi bıçakları matlaştırabiliyor. Dolayısıyla bıçaklar sürekli makinede yıkandığında körelebiliyor. Üreticinin talimatlarına göz gezdirerek bıçakların bulaşık makinesinde yıkanıp yıkanılmayacağını öğrenebilirsiniz. Ancak bizce özellikle keskin bıçaklarda bulaşık makinesine asla yerleştirmeyin.
İçi boş saplı bıçaklar
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık malzemelere zarar verebiliyor. Özellikle içi boş olan saplı bıçaklar bu sıcaklıktan olumsuz etkilenebiliyor. Özellikle yapışkanların sıcakta eriyor olması aslında hem bıçak hem de bulaşık makinenizi tekrardan kullanılamaz hale getirebilir. Bu tip ürünleri her zaman elde yıkamakta yarar var.
Yapışmaz tencere ve tavalar
Üretici özellikle bir ürünün bulaşık makinesinde yıkanabilir olduğunu belirtmedikçe, bulaşık makinesinde yapışmaz kaplamalı pişirme kaplarını koymayın. Zamanla yıkama işlemi sırasında kaplamayı kaldırarak pişirmeyi zorlaştırabilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilir.
Dökme demir
Dökme demir de yine asla bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenler listesinin başında geliyor. Dökme demir üzerindeki yüzey sıyrılabilir ve tavayı paslanmaya karşı savunmasız bırakır. Sadece su ve aşındırıcı olmayan sünger yardımıyla bu tip ürünleri elde yıkamak çok daha mantıklı.
Metalik süslemeleri olan ürünler
Aslında çoğu porselen bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Ancak yemek takımınızda metalik süslemeler ve benzer şeyler varsa süslemelerin zarar görmesini engellemek için bu ürünleri elde yıkamayı tercih edin. Bu tip ürünlerin sürekli bulaşık makinesinde yıkanması ciddi zararlar verebiliyor.
Antika ve diğer hassas ürünler
Elde yapılan cam, antikalar ve ince figürler içeren hassas eşyaları da bulaşık makinesinde yıkamayın. Bunlar makinedeki sıcaklık nedeniyle çatlayabilir ya da şiddetli su nedeniyle zarar görebilir.
Elde boyanan seramik ürünler
Sanat eserlerinin zamanla zarar görmesini istemiyorsanız bunları da elde yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Yani elde boyadığınız ürünlerin boyası makinelerdeki sıcaklığa dayanamayabilir.
Kristal ürünler
Bazı kurşun kristalleri tekrarlanan yıkamalar sonrasında çukurlaşma ya da kırılma yapabiliyor. Güvende tutmak için ürünün yıkama talimatlarına bakabilirsiniz ama yine de kristalleri de ‘hassas’ kategorisinde değerlendirip elde zarar vermeden yıkamak çok daha mantıklı.
Biberonlar
Biberon gibi ürünlerin de bulaşık makinesinde yıkanması tavsiye edilmiyor. Çünkü yüksek sıcaklıklar gereği çatlama ya da kırılma meydana gelebiliyor.
Altın işlemeli yemek takımları
Çoğu bulaşık makinesine girebilen gümüşten farklı olarak altın işlemeli sofra takımlarını elde yıkamak çok daha iyi bir çözüm. Zira renk değişimleri meydana gelebiliyor.
Düdüklü tencere kapakları
Düdüklü tencere kapakları gibi ürünleri asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Çünkü küçük besin parçacıkları bulaşık makinesinin emniyet valflerine kaçabiliyor. Bunun yerine düdüklü tencere kapaklarını ve contalarını ılık sabunlu suda elde tıkayın durulayın ve iyice kurulayarak yeni kullanıma hazırlayın.
Kalaylanan ürünler
Bu metaller, bulaşık makinesinde yıkandıklarında çukurlaşıp rengi bozulabiliyor. Elde yıkamak için büyük avantaj.
Alüminyum kaplar
Bulaşık makinelerindeki çok sıcak su, alüminyum yüzeyini lekeleyebiliyor ve sert bulaşık makinesi deterjanı bu yüzeyleri matlaştırabiliyor.
Ahşap ürünler
Çok sıcak su ahşabı bükebilir veya kırabilir. Ya da saplı ahşap kesme tahtaları ya da mutfak aletlerinin yüzeylerine zarar verebilir. Elde yıkamayı tercih edin.
Plastik ürünler
‘Bulaşık makinesinde yıkanabilir’ onayı olmadığı sürece plastik eşyaları makineye yerleştirmeyin. Öte yandan bu şekilde işaretlenen ürünleri de makinenin üst rafına yerleştirin. Aksi takdirde erime ya da bükülme meydana gelebilir.
Yalıtımlı sürahi
Sürahilerin ya da termosların vakum contaları bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklıklara dayanamaz. Dolayısıyla elde yıkamak en mantıklısı.
Akrilik kaplar
Çok sıcak su ve sert bulaşık yıkama ürünleri akrilik plakalara ve bulaşık makinesine zarar verebilir. Özellikle kılcal çizikler meydana gelebiliyor.
Yapıştırdığınız ürünler
Herhangi bir yapıştırıcı kullanarak onardığınız mutfak araç-gereçlerinin hiçbirini bulaşık makinesine koymayın. Su ve deterjan bu yapıştırıcıların çözülmesine neden olabilir.
Baskılı ölçüm kapları
Bazı ölçüm kaplarının üzerine baskıyla rakamlar ya da şekiller konuyor. Bunlar zaman içinde çizilip silinebilir. Dolayısıyla zarar görmesini istemiyorsanız elde yıkamayı tercih edin.
Kağıt etiketli ürünler
Üzerinde baskı olan ölçüm kaplarının yanı sıra kağıt etiketin bulunduğu ürünleri de makineye yerleştirmeyin. Kağıdı çıkartmak çözüm olabilir. Ancak bu şekilde bulaşık makinesine koymak ciddi zararlar verebilir.
Yiyecek parçalarının olduğu kaplar
Son olarak bulaşık makinesine yerleştirilen hemen her üründe dikkat edilmesi gereken bir unsur da yiyecek parçaları. Tabakları makineye koymadan önce iyice sıyırmalı ya da tencereleri güzelce boşaltmalısınız. Aksi takdirde bulaşık makinesini kullanılamaz hale getirebilirsiniz.