Kahve demleme çeşitleri
Kahve demleme sanatı: Farklı kahve demleme yöntemleri
Kahve, dünya genelinde sadece bir içecek değil, aynı zamanda bir kültür ve tutkunun da simgesi. Çeşitli kahve demleme yöntemleri kahve çekirdeklerinin farklı aromalara sahip olabilmesinde en büyük etken. Kahve tutkunlarının bildiğini düşündüğümüz ancak kahveyle arasını yeni yeni düzeltmeye başlayanların mutlaka bilmesi gereken demleme yöntemlerini sizin için yazdık. Hadi gelin kahve dünyasının en bilinen demleme yöntemlerine göz atalım.
Türk kahvesi
Kahve demleme denildiğinde bizlerin aklına ilk gelen yöntem tabi ki Türk kahvesi oluyor. Fincan sayısına göre soğuk su konularak hazırlanan bu demleme yöntemi, ağır ağır pişirilip bol köpüklü olmasıyla biliniyor. Diğer kahvelere göre de farklı içilen Türk kahvesi, telvesiyle beraber içilen tek kahve çeşidi.
French press
Filtre kahve severlerin kullandığı yöntemlerden biri olan french press ile demleme hem ülkemizde hem de dünyada en bilinen yöntemler arasında. Aroması yüksek bir kahve tüketmek isteyenlerin tercih etmesi gereken bu yöntem, 200 ml suyun içerisine konan 8 gram kahvenin 4 dakika demlenmesiyle hazırlanıyor.
Moka pot
İtalya'da bulunan bu yöntem, espresso kahveleri için kullanılır. Alt hazneye su, onun üzerinde yer alan delikli hazneye ise kahve konularak ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayan su yukarı çıkarak kahveyle buluşur ve basınçla birlikte espresso olarak bir üst hazneye taşınır. Ateşin olduğu her yerde kullanılabilir olduğundan dolayı espresso makinesine göre daha pratik ve kullanışlıdır.
Chemex demleme
3. nesil kahvecilerle birlikte hayatımıza giren chemex demleme yöntemi, drip ile benzer çalışma prensibine sahip. Daha kalın filtre kağıdı kullanılan bu demleme yöntemi, camda yapıldığından dolayı koku ve aroma oranı yüksek kahveler sunmaktadır. Önden ıslatılan filtre kağıdına yaklaşık 50 gram kadar kahve eklenip dairesel hareketlerle su dökülerek hazırlanıyor.
Aeropress
Aeropress taşınabilirliği ve kullanım kolaylığı ile bilinen modern bir kahve demleme yöntemidir. İki silindirden oluşan bu demleme yöntemi, 7 barlık basınç ile sıcak suyun ve kahvenin birleşmesini sağlar. Fincana ters çevrilip itilerek konulan bu kahve demleme yöntemi, filtre kahve yapmak için idealdir.
Sifon kahve demleme yöntemi
Avrupa'da bulunan sifon kahve demleme yöntemi, sıcak suyun kahveyle buluştuktan sonra soğuyarak alt tüpe inmesiyle çalışıyor. İcat edildiği dönemde salonda misafirlere ilginç sunumlu kahveler yapmak için kullanılan bu demleme yöntemi, kalın ve orta öğütülmüş kahveler için uygundur.
Drip kahve demleme
1908 yılında Melitta Bentz tarafından bulunan drip kahve demleme yöntemi, çelik, cam, seramik gibi farklı kaplarda hazırlanabiliyor. Islatılan filtre kağıdı üzerine kahve konularak hazırlanan bu demleme yönteminde su sıcaklığının 92-96 derece olması gerekiyor. pour over ya da V60 olarak da isimlendirilen bu demleme yöntemi kahvede yer alan acı tadı yok ediyor.
Cold brew
Soğuk demleme yöntemi olarak dikkat çeken cold brew, özellikle sıcak havalarda tercih edilen bir demleme yöntemi. Üst hazneye eklenen soğuk su ve buz küpleri, orta katmanda yer alan kahveyle buluşur. Kahvenin damla damla elde edilmesinden dolayı demleme işlemi oldukça uzun sürer. Bundan dolayı herkes tarafından tercih edilemeyen bu yöntem, orta öğütülmüş kahveyle çalışmaktadır.