Kafeinsiz kahve nasıl üretilir?
Kafeinsiz kahve nasıl oluyor?
Kahve, kimisi için sadece uyku açıcı bir içecekken kimisi için ise su kadar önemli bir değere sahip. Bu sebeple bazıları günde kaç fincan kahve içtiğinin sayısını unutacak kadar kahve bağımlısıyken bazıları ise sevse bile kafeinden dolayı içemiyor. Ta ki kafeinsiz kahveyle tanışana kadar. Hangi sebeple olursa olsun kafeinden kaçmak isteyen birçok kişi, kafeinsiz kahvelere yöneliyor. Peki bu kahveler nasıl kafeinsiz hale getiriliyor? İşte cevabı..
Kahve tüm dünyada en çok sevilen içeceklerin başında geliyor. Bu sebeple nereye giderseniz gidin bulup içebileceğiniz kahve, birçok farklı pişirme yöntemi ve aromayla karşınıza çıkabilir. Hatta kafeinsiz haliyle bile... Son zamanlarda farklı sebeplerden dolayı çok fazla tercih edilen kafeinsiz kahve, ülkelerin belirlediği miktarda kafein içerebiliyor. Örneğin Türkiye'de bu oran kuru ve öğütülmüş kahve için %0,1 iken Avrupa Birliğinde %0,3'tür.
Kahve çekirdeğinde kendiliğinden bulunan kafein, belirli işlemlerden geçtikten sonra neredeyse sıfırlanıyor. İlk olarak Alman kahve tüccarı tarafından bulunan kafeinsiz kahve, benzen çözücüsüyle ayrıştırılıyordu. Ancak benzen, kanserojen ve toksik maddeler içermesinden dolayı günümüzde neredeyse hiç kullanılmıyor. Kahveden kafeinin uzaklaşması için birçok farklı yöntem kullanılsa da en yaygın ve kimyasal gerektirmeyen yöntem dekafeinizasyon. Yeşil halde olan kahve çekirdeklerinin sıcak suya batırılarak kafeinin ve yoğun aromasının suya karışması sağlanıyor. Daha sonra bu suyun içerisinden kafein yok edilerek sadece aroma bırakılıyor. İşte bu aromalı su, tekrar o kahvelere geri püskürtülüyor. Ancak bu işlem sırasında kahvede bulunan uçucu bileşenlerin yok olmasını sağladığı için kahvenin aromasını da etkiliyor.