İtalyan risottoyu daha yakından tanıyalım: Risotto nedir?
İtalyan risottoyu daha yakından tanıyalım: Risotto nedir?
İtalyan mutfağında pirincin en sık karşımıza çıktığı tariflerden biri olan risotto nedir? Risotto nasıl yapılır? Risotto çeşitleri nelerdir? Gibi soruların cevabını öğrenmeye hazır mıyız? Pizzası, makarnası, tiramisusu, lazanyası... Tüm bu lezzetleriyle dünyanın en sevilen mutfaklarından biri olmayı başarmış İtalyan mutfağını bu kez de bizim pilavın ikiz kardeşi İtalyan risotto ile ele alma vakti!
Adını İtalyanca pirinç anlamına gelen 'riso' kelimesinden risotto İtalyan mutfağının en kült lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkar. İtalyanlar önceleri genellikle risottoyu özel gün sofralarında tercih etseler de günümüzde dünyanın birçok yerinde kolayca yapılan bir yemek olarak tanınır.
Risotto nedir?
En basit tabiriyle risotto: Tereyağı, zeytinyağı, aromalı et suyu, soğan ve parmesan peyniri gibi çeşitli malzemelerle hazırlanan ve ana malzemesi pirinç olan ünlü bir İtalyan yemeğidir. İyi bir risottonun olmazsa olmazı ise adını İtalya'nın ünlü Arborio kasabasından alan Arborio pirincidir. Arborio pirinci İtalya'nın ana Piedmont bölgesinde bulunan Po Vadisi'ndeki Arborio kasabasından başka hiçbir yerde yetişmez. Arborio pirinci bulunamadığı takdirde diğer kırık pirinç türlerinden de risotto yapılabilir. Ancak pirincin kırık olması oldukça önemlidir.
Risotto nasıl yapılır?
Kendi mutfaklarında ilk defa risotto yapmayı deneyecekler için basit bir tarifimiz var!
- Malzemeler
- 1 litre tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy arpacık soğan
- 1 + 1/2 su bardağı Arborio pirinci
- 1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
- 1 yemek kaşığı tuz
- Taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
- Orta boy bir tencerede, tavuk suyunu kaynatın. Daha sonra altını kısın. Böylece risottoyu pişirirken tavuk suyu sıcak kalacak.
- Kalın tabanlı bir tencerede zeytinyağını ve tereyağını karıştırın. Tereyağı eridiğinde, doğranmış arpacık soğanını ekleyin. 2-3 dakika boyunca rengi dönünceye dek soğanları soteleyin.
- Pirinçleri tencereye alın yağ ve tahta bir kaşıkla hızlı bir şekilde karıştırın. Pirinçler hafif renk alana dek kavurun. Lakin pirinçlerin kahverengileşmemesine dikkat edin.
- Pirinçlerin üzerine bir kepçe sıcak tavuk suyu ekleyin ve tamamen emilene kadar ara sıra karıştırın. Pirinç neredeyse tüm suyu çekince bir kepçe daha tavuk suyu ilave edin ve bu işlemi tüm tavuk suyu bitene dek yavaş yavaş tekrarlayın.
- Risottonuz servise hazır, afiyet olsun!
Kuskuslu havuçlu risotto tarifi
Pirinç yerine kuskus kullandığımız nişasta oranı yüksek şık bir İtalyan tabağı hazırlamaya ne dersiniz? Kuskuslu havuçlu risotto tarifimize bir şans vermeyi unutmayın!
Mantarlı risotto tarifi
Risottonuzu bu kez mantarlı alır mıydınız? Klasik risotto tarifinin pabucunu dama attıracak mantarlı risotto ile mantar severlere unutulmaz bir deneyim yaşatmaya kararlıyız!
Risottonuzu bu kez mantarlı alır mıydınız? Klasik risotto tarifinin pabucunu dama attıracak mantarlı risotto ile mantar severlere unutulmaz bir deneyim yaşatmaya kararlıyız!
Risottonun tarihi
Gelelim bu leziz yemeğin tarihine, risottonun tarihi hakkında farklı rivayetler bulunsa da İtalyanların bu meşhur yemeğinin ortaya çıkışını Orta Çağ’da pirinci ilk kez İtalya'ya getiren Araplar'a borçlu olduğunu söylememiz mümkün.
Araplar, Orta Çağ'da pirinç yetiştirmeye uygun bir iklime sahip olduklarını düşündükleri İtalya'ya pirinci getirdi ve İtalyanlar bu sayede pirinç ile tanıştı. Beraberinde ise İtalyanların mutfak kültürlerinde farklı versiyonlarda denenen pirincin bir hali çok beğenildi... Ne miydi o? Elbette risottonun ta kendisi. Günümüzde Risotto alla Milanese olarak bilinen bu yemeği İtalyanlar çeşitli baharatlarla taçlandırdı ve risotto ilk kez Milano’da bir düğün yemeğinde ortaya çıktı. Risotto olduğu tahmin edilen bu yemek ortaya ilk çıktığında ise takvimler 1809’u gösteriyordu.
1809'dan günümüze gelen bu tarifteki risottonun içerisinde sosis, kemik iliği, safranlı sıcak et suyu ile soğan vardı. Lakin ulaşılan en eski yazılı risotto tarifi: Kralların şefi Giovanni Vialardi tarafından 1854 yılında yazılan Trattato di cucina'da bulunur.