Her gıda pişirilmeli mi?

Her gıda pişirilmeli mi?

ESRA ŞEN
Abone Ol

Ateşin bulduğu çağlardan beri insanoğlu bazı yiyecekleri pişirerek yiyor. Hatta bazı yiyecekleri öyle kodlamışız ki çiğ yemek kimsenin aklına bile gelmiyor. Elbette bazı sindirim sorunlarının oluşmaması için pişirme işlemi önemli ancak her gıda gerçekten pişmiş mi tüketilmeli? Burada tek amaç lezzetse çiğ veya pişmiş olması tamamen damak zevkine bağlı olurken, amaç fayda alabilmekse durum bazı yiyeceklerde bildiğimiz doğruların tam tersi olabiliyor. Peki hangi yiyecekler pişirilerek tüketilmeli, hangi yiyecekler çiğ tüketilmeli?

Çiğ tüketilmesi daha faydalı olan gıdalar

Çiğ tüketildiğinde fayda sunan çok fazla gıda olsa da bazı yiyecekler oldukça dikkat çekici. Çünkü bazı gıdalar çiğ tüketildiğinde pişmiş halinden çok fazla fayda sunuyor. Çiğ tüketildiğinde daha fazla fayda sunan gıdalar arasında ise şunlar yer alıyor:

Sarımsak

Doğal antibiyotik olarak adlandırdığımız sarımsak, içerisinde yüksek miktarda sülfirik bileşikler barındırıyor. Barındırdığı bu bileşikler antioksidan özellik gösterdiği için insan sağlığı için çok faydalı. Ancak pişme sırasında miktarında azalma olduğundan sarımsaktan tam fayda alabilmek için çiğ tüketilmesi gerekiyor.

Kırmızı pancar

İçerisinde birçok vitamin barındıran ve tam bir antioksidan deposu olan kırmızı pancar, lifli yapısıyla da dikkat çekiyor. Yüksek miktarda barındırdığı folat, potasyum, demir, manganez ve C vitamininin yanı sıra aynı zamanda inorganik nitrata da sahip. Saydığımız tüm bu vitamin ve mineraller pişme sırasında yüksek oranda azaldığı için kırmızı pancardan tam besin alabilmek için çiğ tüketmek gerekiyor. Kırmızı pancarın vitamin kaybına uğramadan yiyebileceğiniz bir başka yenme şekli ise turşu. Eğer kırmızı pancarı çiğ tüketemem derseniz o zaman turşu olarak tüketebilirsiniz.

Biber

Portakaldan daha çok C vitaminine sahip olan biber, insan vücudunun günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılayabiliyor. Tek marifeti yüksek C vitamini diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü kendisinde E, B6 vitamini ve magnezyum barındırıyor. Ancak C vitamini yüksek ısıdan çok çabuk etkilenen bir vitamin türü olduğu için pişme sırasında çok çabuk yok olabiliyor. Bu sebeple biberden tam fayda alabilmek için mutlaka çiğ tüketmeniz gerekiyor.

Piştiğinde faydalı olan gıdalar

Genellikle sağlıklı beslenmeye çalışanlardan alışık olduğumuz hemen hemen her şeyi çiğ tüketme durumu aslında sanıldığı gibi her gıdada etkili bir şey değil. Çünkü bazı gıdaların içerisinde yer alan vitamin ve mineraller ısıyla tepkimeye girerek daha faydalı hale gelebiliyor. Peki hangi gıdalar pişmiş tüketilmeli? İşte o gıdalar:

Ispanak

Son zamanlarda ıspanakla yapılan salatalar çok popüler ve popülerliğin sebebi ise çiğ tüketildiğinde daha faydalı sanılması. Ancak bu bilgi sanıldığı gibi doğru değil! Çünkü ıspanağın içerisinde yer alan kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum ıspanak pişirildiği zaman daha kolay emilim sağlıyor.

Domates

Sonradan mutfağımıza dahil olsa da sanki hep varmış gibi neredeyse her yemeğin içinde kendine kolayca yer edinebilen domates, pişmiş haliyle daha faydalı. Bunun sebebi ise ısının likopeni artırması.

Mantar

Mantarı çiğ yiyebilen var mı bilemiyoruz ancak mantardan en iyi şekilde faydalanmak isterseniz kesinlikle pişirmeniz gerekiyor. Çünkü içerisinde yer alan kanserojen madde agaritini parçalanıp antioksidan olan ergothioneine'in salınmasına yardımcı oluyor.

Kuşkonmaz

Pişmiş yendiğinde daha faydalı olan gıdalardan biri de kuşkonmaz. İçerisinde yer alan folat, A, C ve E vitamini pişirildiği zaman daha kolay emilim göstererek vücuda hızla fayda sunuyor.

Patates

Eminim kimse patatesi çiğ yemiyordur ancak biz yine de uyaralım! Patates çiğ yendiği zaman sindirim problemlerine yol açarken piştikten sonra sindirim sorunlarına iyi gelen oldukça ilginç bir sebze.

Havuç

Yüksek miktarda A vitamini yani retinol barındıran havuç, pişmiş tüketilmesi gereken gıdalardan biri. Çünkü pişirilen havuç daha fazla beta-karoten içeriyor.

Et, balık ve kümes hayvanları

Et, balık ve kümes hayvanları çiğ tüketildiği zaman birçok farklı hastalıklara kapı aralayabilir. Bu sebeple bu gıdalar pişirildiği zaman hasta edebilecek zararlı maddeler yok oluyor.

Baklagiller

Baklagilleri çiğ veya az pişmiş yediğiniz zaman lektin olarak adlandırılan toksik maddeler sunuyor. Bu toksik maddelerden kurtulmanın yolu ise pişirmekten geçiyor.

E ESRA ŞEN Pirimedya