Hangisi demlenir? Hangisi kaynatılır?
Hangisi demlenir? Hangisi kaynatılır?
Soğuk havalarda içimizi ısıtan, hastalandığımızda şifa sunan ve yorulduğumuzda dinlendiren bitki çayları şimdilerde hepimizin elinden düşmeyen içeceklerden. İşte, okulda, evde her nerede olursak olalım içtiğimiz bitki çaylarından fayda alabilmek için onları doğru hazırlamak ise en önemli şey. Kaynatılması gereken bitkiler kaynatılmalı, demlenmesi gereken bitkiler ise demlenmeli. Peki ama hangi bitkiler kaynatılıyor? Hangi bitkiler demleniyor? İşte cevabı bu yazıda...
Demlenerek hazırlanması gereken bitkiler
Sıcak suyun üzerine bitki konulup belirli bir süre bekletilmesiyle hazırlanan demleme yöntemi, narin yapraklı, çiçekli ve ince dokulu bitkilere uygulanması gerekiyor. Sıcak suyun etkisiyle narin olan bitkiler özlerini yavaşça suya karıştıracağı için vitamin değerleri de olduğu gibi kalacaktır. Bu bitkiler arasında ıhlamur, yeşil çay, papatya, rezene, nane, hibiskus, adaçayı, defne, kekik gibi narin bitkiler yer alıyor.
Kaynatılarak hazırlanan bitkiler
Kaynatarak bitki çayı yapmak bitkilerle suyun aynı anda ısıtıldığı ve kaynatıldığı yöntemdir. Ocakta suyla birlikte bitkinin kaynamasından dolayı sert dokulu, kabuklu ve tohum olarak adlandırılan bitkiler kullanılır. Sert bitkilerin kaynatılmasının sebebi ise yumuşadığında içinde yer alan vitaminlerin ortaya çıkması. Kaynatılarak hazırlanan bitkiler ise zencefil, tarçın, meyan kökü, kuşburnu, zencefil gibi sert bitkiler.