Hangi gıda küflenince yenmez?

Hangi gıda küflenince yenmez?

ESRA ŞEN
Abone Ol

Küf, özellikle bazı gıda türlerinde hızla yayılabilen zararlı toksinler üretir. Bu toksinlerin arasında yer alan aflatoksin gibi maddeler, sağlık açısından ciddi riskler taşır. Gıdalarda oluşan küfleri üzerinden alıp yok etsek bile gözle görülmeyen toksinler yiyeceğin diğer yerlerine işlemiş olabilir. Bu yüzden küflense bile yenmemesi gereken bazı gıdalar vardır. İşte o gıdalar...

Ekmek

Annelerimiz bayatlamış ekmeklerin küflü kısmını koparıp atar geri kalanını da un ufak ederek köftelere katardı ancak bu çok yanlış! Çünkü küfler mikotoksin üretme potansiyeline sahip olduğu için küfler sadece gördüğümüz alanda değil ekmeğin diğer yerlerine de yayılmış olabilir.

Yumuşak peynirler

Yumuşak peynirlerin nemli yapısı küfün kolayca iç kısımlara yayılmasına yardımcı oluyor. Yüksek nem içeren bu peynirlerde gözle görmeseniz bile küf bakterileri diğer alanlara hızla yayıldığı için tüketmemek en sağlıklısı.

Süt ve süt ürünleri

Nasıl yumuşak peynirlerde nem oranı küf sporlarının hızla yayılmasına yardımcı olduysa süt ve süt ürünlerinde de aynı şey geçerli. Süt ve süt ürünlerinde en ufak küflenme gözlemlediğiniz zaman o yiyeceği hayatınızdan çıkartın!

Salça

Her gün yemek yapmayan birinin sıklıkla karşı karşıya kaldığı manzaralardan biri de salçanın üst tarafının küflenmiş olması. Eğer o küfü kaşıkla alıp attıktan sonra salçayı kullanmaya devam ediyorsanız yanlış yapıyorsunuz çünkü salça da nemli bir gıda olduğu için küf bakterileri çoktan dibine kadar yayılmış demektir. Bu tarz bir olayla karşılaşmamak için salçanın üzerini zeytinyağıyla kapatın.

Reçel

Reçelin küflendiğini görüyorsanız o kavanozu olduğu gibi çöpe atmalısınız. Çünkü reçelde oluşan küf, zehirleyebilecek güce sahiptir. Bu nedenle reçel saklarken hava almamasına ve ıslak kaşık kullanılmamasına özen gösterirseniz küf oluşma riskini ortadan kaldırırsınız.

Kuruyemiş ve baklagiller

Kuruyemiş ve baklagillerin küflenmesi az rastlanan bir durum olsa da küflendiğinde bunlarda tüketilmemesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Çünkü kuruyemiş ve baklagillerde, küflendiğinde aflatoksin gibi tehlikeli maddeler ortaya çıkıyor.

Meyve ve sebze

Meyve ve sebzeler küflendiğinde küflü kısmı kesip yemeye kalkmayın. Çünkü küf en çok nemli ortamları sevdiği için meyvelerin sebzelerin diğer yerlerine çoktan taşınmıştır. Ancak bu durumdan sert meyve ve sebzeler muaf. Örneğin salatalık, domates, çilek, mandalina gibi gıdalarda küf olduğu zaman çöpe atılması gerekirken, havuç, turp ve biber gibi sert gıdalarda küflü kısım kesilip yenilebilir.

E ESRA ŞEN Pirimedya